El Jutjat d'Instrucció 24 de Barcelona ha arxivat la causa contra nou d'investigats per irrompre en les vies de l'AVE a l'estació de Sants i interrompre el tràfic de la línia d'alta velocitat entre les 16.45 i les 22.30 hores en la vaga general del 8 de novembre de 2017.

En un comunicat dels CDR, Alerta Solidària i del grup de suport als encausats, han celebrat l'arxivament del procediment, que no és ferm, i han destacat que evidencia que pesi, a la "repressió" de l'Estat i del Govern, no defalliran i continuaran defensant els drets del poble treballador català, en les seves paraules. "La decisió no pot ser més oportuna. En uns dies que escoltarem com, davant del Tribunal Suprem, s'intenta imposar per part del Poder Judicial, policial i mitjans de comunicació un relat sobre una presumpta violència, sobre tumults i rebel·lions", han valorat.

Han destacat que aquell 8 de novembre van fer "bullir els carrers de dignitat i fermesa, de determinació i coherència, defensant els drets,", i determinats a defensar el que vam guanyar a les urnes l'1-O, han afegit. Així mateix, han ressaltat que la interlocutòria d'arxivament estableix de "forma clara" que els fets denunciats pels Mossos d'Esquadra no constitueixen cap delicte.

Investigació

El Jutjat d'Instrucció 24 va arxivar en un primer moment les diligències, però posteriorment va estimar el recurs interposat per la Fiscalia contra el seu auto de sobreseïment provisional i va acordar la reobertura de les diligències, que van entrar al jutjat per atestat dels Mossos d'Esquadra.

El jutjat va citar als nou investigats per possibles delictes de desordres públics i coaccions, que van ser les que van ser identificades per la policia catalana en sortir de les andanes, per prendre'ls declaració, encara que cinc d'ells es van negar a acudir a declarar, per la qual cosa la magistrada va dictar una ordre de recerca i captura perquè compareguessin.

En un interlocutòria quan va decidir investigar la causa, el jutjat va constatar que aquell 8 de novembre, coincidint amb la vaga general, entre 500 i 1.000 persones van ocupar les vies fèrries 1 i 7 de l'estació de Sants, "impedint totalment el trànsit ferroviari en les esmentades vies, amb alteració en les línies d'alta velocitat", la qual cosa va afectar multitud d'usuaris.