El jutjat contenciós administratiu 14 de Barcelona ha obligat a l'Ajuntament de Vic a col·locar la bandera espanyola al balcó oficial. Considera que la que fins ara era la seva ubicació, la torre del rellotge, no és un emplaçament "destacat" i "d'honor".

El consistori, que ha instal·lat la bandera al balcó oficial per evitar que es pugui acusar a l'alcaldessa, Anna Erra, de desobediència greu, ha presentat recurs al requeriment judicial. Consideren que la torre del rellotge és "el lloc preferent on ha d'estar i que no afecta un bé cultural d'interès local" com és el balcó de l'Ajuntament .

L'Ajuntament de Vic va penjar la rojigualda a la torre del rellotge el maig de 2018. Ho va fer acatant una sentència judicial després de 6 anys de requeriments judicials. Segons el consistori a la torre del rellotge es compleixen els criteris que exigeix la llei 39/1981 de 28 d'octubre, ja que es tracta d'un lloc "d'honor, preferent i visible des de més punts de la ciutat". A més, afegeixen, "no s'afecta el patrimoni arquitectònic d'un bé cultural d'interès local com és el balcó de baix de l'Ajuntament".

Els ultres de Manos Limpias, l'origen de tot

Els fets es remunten a l'any 2012, quan el sindicat ultra Manos Limpias va denunciar que l'Ajuntament de Vic no tenia la bandera espanyola a la façana principal. La sentència judicial ferma per aquells fets va sortir el 14 d'agost de 2017, però fins el 2018 no es va rebre el requeriment d'execució. També la delegació del govern espanyol havia denunciat l'absència de la bandera a l'Ajuntament, fet que l'alcaldessa va criticar. Erra va acusar la delegació de "crear confrontació sense que prèviament hi hagués hagut mai cap conflicte al municipi sobre aquesta qüestió".

Tot i que el 2018 es va obeir a la justícia posant la bandera espanyola a la torre del rellotge, també es va afegir un cartell amb el següent missatge: "La bandera estatal penja en aquest ajuntament per imposició del govern central i en compliment d'una sentència judicial".

No obstant això, el consistori vigatà va rebre un requeriment judicial el dimarts 27 d'abril on s'exigia que es col·loqués en un lloc més visible. Donava cinc dies per complir l'ordre i alertava que l'incompliment podria comportar un delicte de desobediència greu amb la consegüent inhabilitació de l'alcaldessa i multes personals.

 

Imatge principal: la façana de l'ajuntament de Vic / ACN