L'Ajuntament de Vic ha col·locat la bandera espanyola al balcó de la Torre del Rellotge aquest dissabte a primera hora de la tarda en compliment d'una sentència judicial que va arribar al consistori el passat 15 de maig. Els fets es remunten a l'any 2012, quan el sindicat ultra Manos Limpias va denunciar que l'Ajuntament de Vic no tenia la bandera espanyola a la façana principal. La sentència judicial ferma per aquells fets va sortir el 14 d'agost de 2017, però fins fa uns dies no s'ha rebut el requeriment d'execució.

Finalment, la bandera espanyola s'ha instal·lat en un pal al costat de la senyera i la bandera de la ciutat, acompanyada amb una pancarta on es pot llegir el text: "La bandera estatal penja en aquest ajuntament per imposició del govern central i en compliment d'una sentència judicial". Si l'alcaldessa, Anna Erra, no hagués acatat la decisió judicial s'hauria pogut encarar a un delicte de desobediència greu amb multes i penes d'inhabilitació. A partir d'ara, les tres banderes compartiran façana amb l'estelada, que continuarà penjada al balcó.

Des del consistori han explicat que durant sis anys han estat treballant i valorant amb els assessors totes les opcions jurídiques per evitar haver de complir i executar la sentència, seguint també les indicacions de l'Associació de Municipis per la Independència. Durant tot aquest temps s'ha estat recorrent legalment el compliment de la sentència amb diferents estratègies "fins que s'ha arribat al punt en què l'incompliment , tant de la sentència com dels requeriments, podrien comportar multes personals, la inhabilitació i acusació de desobediència greu", ha explicat l'alcaldessa de Vic, Anna Erra. 

La batllessa ha lamentat que la Delegació del Govern espanyol denunciés la falta de la bandera espanyola a la façana de l'ajuntament "sense que prèviament hi hagués hagut mai cap conflicte al municipi sobre aquesta qüestió, creant confrontació". A més, ha recordat, la bandera espanyola "mai abans havia ha estat present a la façana". Anna Erra ha remarcat que tot i haver d'acatar i sentir-se fruit d'una persecució, "la col·laboració de la bandera estatal no afluixarà el treball cap a la República".