Resposta desafiant del titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona i responsable del cas Volhov, Joaquín Aguirre. El jutge ha admès a tràmit la recusació que la defensa de Josep Lluís Alay, que dirigeix Gonzalo Boye, va presentar contra ell arran de la intervenció que va protagonitzar en una televisió alemanya en què es va referir a la suposada trama russa del procés. A més, en una segona interlocutòria que s'ha conegut també aquest dimarts, el jutge ha respost l'escrit del 15 de febrer en què Boye va responsabilitzar el seu jutjat de la filtració a la premsa d'informació confidencial sobre aquest cas i assenyalava que amb aquesta actuació s'havien comès "diferents delictes". Aguirre ha advertit a la defensa que aquesta denúncia no és processalment procedent i que si "considera que s'ha comès un fet delictiu podria presentar la corresponent denúncia davant del jutjat de guàrdia o davant un cos policial".

L'incident de recusació va ser presentat l'1 de febrer, dos dies després que Aguirre aparegués a la televisió pública alemanya parlant del que va descriure com la "influència directa de Rússia en el procés d'independència de Catalunya". La defensa d'Alay va assenyalar aquesta intervenció com l'evidència de la "falta absoluta d'imparcialitat" del jutge. 

Quinze dies més tard, Boye va presentar un nou escrit, en aquest cas per denunciar filtració d'informació des del jutjat d'instrucció. Segons l'advocat aquestes filtracions han estat claus per alimentar la causa atès que Aguirre va fonamentar la decisió de prorrogar una de les peces del cas Volhov vinculada al president Carles Puigdemont sobre la suposada trama russa del procés en informacions periodístiques que tenen el seu origen en dades aportades pel propi tribunal.

Fets delictius

En concret, la defensa d'Alay denuncia que la informació que es va filtrar era del telèfon d'un altre dels investigats, Víctor Tarradellas, el mòbil del qual li va ser requisat quan va ser detingut el maig del 2018 en el marc d'una investigació sobre subvencions de la Diputació de Barcelona. L'advocat, que acompanya la denúncia de proves documentals, assegura que després que la Guàrdia Civil va extreure el contingut del telèfon "una còpia exacta" de les dades va ser proporcionada pel jutjat a tercers no relacionats amb la causa i, posteriorment, va ser publicada en la informació d'un consorci internacional de periodistes.

Després de descriure aquests fets, l'escrit denunciava que utilitzant fons públics, el jutjat va desenvolupar la suposada trama russa que donaven peu a decisions judicials que han alimentat la cobertura mediàtica de la suposada intervenció de l'entorn de Vladímir Putin al procés independentista. A parer dels advocats aquests fets són constitutius de "diferents delictes".

Sense empara processal

Per contra, el jutge, adverteix que aquesta petició no té empara processal i que, en tot cas, si la defensa considera que s'han produït aquests fets delictius, podria presentar la corresponent denúncia al jutjat de guàrdia o a la policia.

Pel que fa la recusació, el magistrat ha comunicat l'admissió a tràmit de l'escrit i l'ha traslladat a les parts perquè en donin resposta en un termini de tres dies. A més, ha ordenat que es deixi "immediatament damunt la taula del magistrat les al·legacions presentades, per a la pronunciació que ha de realitzar aquest magistrat sobre la recusació formulada". El jutge adverteix que la via per a la impugnació és la interposició d'un recurs de reforma davant del tribunal en els tres dies següents a la notificació.

Tràmit de la recusació

La Llei Orgànica del Poder Judicial estableix que un cop l'instructor admet a tràmit la recusació proposada, ordenarà la pràctica, en el termini de 10 dies, de la prova sol·licitada que es consideri necessària, i remetrà el resultat de les actuacions al tribunal competent. Les conclusions s'han de trasllada al ministeri fiscal, que disposa de tres dies per presentar el seu informe, transcorreguts els quals s'haurà de prendre una decisió.