Resposta contundent. Gonzalo Boye, advocat de Josep Lluís Alay i del president Carles Puigdemont, ha presentat un incident de recusació contra el jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, per tal que sigui apartat d'aquesta investigació contra l'independentisme català per haver donat una entrevista sobre aquesta instrucció oberta a la televisió pública alemanya. "És una manca absoluta d'imparcialitat", denuncia Boye en l'escrit que ha presentat aquest dijous al jutjat i al qual ha tingut accés ElNacional.cat. El titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona haurà de respondre ara contra l'acusació que té "interès directe en la causa", i que haurà de resoldre un jutge d'instrucció diferent.

En l’escrit, el penalista exposa que dimarts passat es va difondre pel canal de la televisió pública alemanya una entrevista preenregistrada amb el magistrat instructor en la que “sense la més mínima aparença d’imparcialitat ni pudor es permet, entre altres coses, parlar d'una resolució que va fer aquell mateix dia”, en la qual va prorrogar sis mesos més la investigació del cas Volhov, en la que s’investiga els contactes d’uns exdiplomàtics russos amb el Govern de Puigdemont. És a dir, que hauria avançat a la televisió una resolució pendent de comunicar a les parts.

La intervenció

I, reprodueix la intervenció del magistrat a la televisió: “Es tractaria de la influència directa de Rússia en el procés d'independència de Catalunya, donant suport al procés d'independència, amb la finalitat que Rússia desestabilitzés, primer, la democràcia espanyola i obrint la porta posterior a la infiltració en totes les democràcies liberals d'Europa Occidental.”

Ordre Europea d’Investigació

Per tal d’aclarir aquests extrems, Boye demana que s’emeti una Ordre Europea d’Investigació per tal que la televisió alemanya, canal 1 Das Ertes entregui els originals de l'entrevista realitzada pels periodistes Marcel Kolvenbach, Marilina Görz i Moratalla —originals que hauran d'aportar-se amb les seves corresponents metadades— “amb indicació expressa de la data en què es va gravar l'entrevista amb el recusat”. I també el lloc en què l’entrevista es va celebrar [va ser al seu despatx del jutjat de Barcelona] i qui va participar en aquest enregistrament.

Més proves

A més, l’advocat d’Alay demana que s'incorporin a la peça de recusació del jutge una còpia autèntica de les actes videogràfiques de la declaració practicada a l'investigat Víctor Terradellas, exdirigent de Convergència, l’11 de maig de 2022, amb visionament d'aquestes abans de resoldre la present recusació.

Terradellas és la clau del cas Volhov: va portar els russos davant de Puigdemont la vigília del 27 d’octubre de 2017 perquè suposadament volien fer negocis de criptomonedes, i va assegurar que el president “es va cagar a les calces” quan van dir-li que li podrien portar “10.000 soldats russos”. En aquest interrogatori, Boye, denuncia ara que el magistrat no va ser respectuós amb Puigdemont.

Alhora demana que s’incorpori “la totalitat de peces existents del present procediment DPA 111/2016", causa que es va obrir ara fa set anys per unes subvencions de la Diputació de Barcelona a Terradellas, encara pendent de resoldre's i que va derivar en distintes peces del cas Volhov. Un “sodoku processal”, afirma Boye, tal com va dir-ho l’Audiència de Barcelona, que fins ara ha avalat la investigació del jutge Aguirre. Les defenses insisteixen que és una investigació “prospectiva”.

Cas Alay i 2 mossos

A més de la recusació, el jutge Aguirre té un segon front per resoldre. És la pròrroga de la investigació de la peça 7 del cas Volhov que va dictar, també, aquest dimarts. Es tracta de la investigació oberta al cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, i a dos agents dels Mossos d'Esquadra, encausats per haver-los demanat que miressin al sistema policial si estava inclòs la seva cerca i detenció el 2020.

La defensa d'Alay, i dels dos agents, exercida per Isabel Elbal, s'hi han oposat a aquesta pròrroga perquè el jutge ja va tancar la investigació l'abril del 2023 i va dictar un procediment abreujat per enviar el cas a judici, si la Fiscalia els acusa. Elbal ha tornat a presentar un nou escrit al jutjat en què demana al magistrat que dicti l'arxivament de la causa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!