El jutge de Barcelona que indaga els preparatius del referèndum de l'1-O ha prorrogat la causa per la seva complexitat, cosa que li permet prolongar la investigació fins al febrer del 2019, com a màxim, dos anys després de l'obertura del cas.

En un acte, al qual ha tingut accés Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha acceptat la petició de la Fiscalia i ha prorrogat una altra vegada la causa, que es va obrir al febrer del 2017 després de les conferències en les quals l'exsenador d'ERC Santi Vidal va assegurar que el Govern disposava d'una partida oculta de 400 milions d'euros per al referèndum i les estructures d'Estat.

La Fiscalia va sol·licitar al febrer passat que es prolongués la investigació, transcorreguts els sis mesos de la primera pròrroga, davant els nombrosos delictes que s'investiguen en la causa, entre ells rebel·lió, sedició, contra la pau i independència de l'Estat, prevaricació, infidelitat en la custòdia de documents, revelació de secrets, desobediència i malversació de cabals.

També va argumentar el ministeri públic la gran quantitat d'investigats -entre ells diversos alts càrrecs del Govern-, així com la necessitat d'examinar l'abundant documentació que obra en la causa, el sumari de la qual consta ja de més de 22 volums.

"Tenint en compte les nombroses diligències d'instrucció que es preveuen necessàries i que el termini per al compliment d'alguna d'elles no depèn d'aquest òrgan instructor, resulta evident la insuficiència dels sis mesos que, amb caràcter general, s'estableix per a la instrucció de les causes", apunta el jutge.

Per aquest motiu, el magistrat veu procedent declarar la causa com a complexa i prorrogar la instrucció com a màxim, si no s'estableix una nova pròrroga, fins a febrer de 2019. A l'hora de prendre aquesta decisió, el jutge ha comptat amb l'aval de l'Advocacia de l'Estat, que es va posicionar a favor de la petició de la Fiscalia, així com la dels querellants.