La Direcció General d'Afers Religiosos, dins del Departament de Justícia, portarà al Procicat una proposta per limitar a un centenar de persones l'aforament en actes religiosos. Justícia ha informat que ho farà per evitar "noves concentracions multitudinàries" com la d'aquest dissabte a la Sagrada Família, que va reunir unes 600 persones.

Aquesta limitació se sumaria a l'actual del 30% de l'aforament en actes religiosos i s'aplicaria "malgrat es facin en espais amb gran capacitat". El Departament, a través d'Afers Religiosos, ha traslladat el seu malestar a l'Arquebisbat de Barcelona per la "desproporcionada i inoportuna" concentració de persones en la beatificació d'aquest dissabte i ha fet una crida a la responsabilitat.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ja havia apuntat aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio que s'haurien de revisar els criteris quan es tracta d'esglésies grans que congreguen centenars de persones.

Les cares conegudes de l'acte

L'acte va comptar amb la presència del director general de Dret i d'Entitats Jurídiques de la Generalitat, Xavier Bernadí, així com la del tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona Albert Batlle i del comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religió del consistori, Khalid Ghali.

Salut obre un expedient

Salut Pública obrirà un expedient als organitzadors de la missa a la Sagrada Família on aquest diumenge s'han aplegat gairebé 600 persones per a la beatificació de Joan Roig Diggle. Segons ha informat el departament de Salut, l'expedient, que podria acabar amb sancions, s'obre per la "gran mobilitat que ha implicat l'acte religiós" en el context epidèmic.

La conselleria que dirigeix Alba Vergés, però, recorda que l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol "només permet reduir aforaments i no tancar espais religiosos", ja que preval la llibertat de culte, que és un dret fonamental reconegut per la Constitució.

Amb tot, i arran de l'acte d'aquest dissabte, Salut afirma que "aquest tipus d'esdeveniments massius tenen un risc epidemiològic del tot injustificable" i es planteja "reforçar les mesures de protecció perquè no torni a passar".

Amb l'expedient anunciat, Salut intentarà aclarir si "s'han complert totes les mesures de protecció de la salut i de mobilitat en l'organització i desenvolupament de l'acte".