El tribunal regional de Przemysl (Polònia) ha acordat aquest dimecres prorrogar la detenció preventiva del periodista espanyol Pablo González per uns altres tres mesos, tal com havia sol·licitat la fiscalia. Tot just conèixer-se la decisió, l'advocat del periodista ha anunciat que presentarà recurs contra la decisió de la justícia polonesa. "Tenim una setmana per recórrer i el tribunal en té unes altres tres per dictaminar, així que fins a d'aquí a un mes no sabrem res, encara que l'advocat no s'ha mostrat gaire optimista" que acceptin el recurs, ha explicat Ohiana Goiriena, dona de González.

Pablo González, periodista independent que també té nacionalitat russa, va ser arrestat el 28 de febrer a Przemysl per l'agència de seguretat interna (ABW). L'agència va acusar González de ser un agent de la intel·ligència militar russa (GRU). El periodista informava sobre l'èxode de refugiats ucraïnesos a Polònia en els primers dies de l'agressió russa contra Ucraïna quan va ser detingut a Przemysl, localitat a la frontera polonès-ucraïnesa. El tribunal va dictar contra una ordre de presó preventiva de tres mesos que venceria el 29 de maig.

Incomunicat

Ohiana Goiriena, la dona del periodista, ha reconegut aquest dimecres que en conèixer de la pròrroga de la presó provisional que "no esperava gens bo" del tribunal, però "el pitjor és que el manté la incomunicació. Això no m'ho esperava, allà tenia una petita esperança, però no". Goiriena, en declaracions a Efe des de Gernika (Bizkaia), on resideix el matrimoni al costat dels seus tres fills, ha precisat que tenen notícies del seu marit a través del cònsol i de l'advocat polonès. "Cartes i altres li hem enviat, però sabem que no les rep. Només n'ha rebut tres del 15 de març i les nostres, les de casa, que eren anteriors a aquesta data, no les ha rebut". Sobre l'estat d'ànim del periodista, que fa uns 90 dies que està empresonat a Polònia, la seva dona ha apuntat que "fins ahir estava animat, quan l'advocat polonès ho va veure bé, però ara no sé com estarà".

Mostres de suport

Diverses institucions, com les Federacions Internacional i Europea de Periodistes, van demanar al govern polonès que alliberés González i retirés els càrrecs en contra seu. En el mateix sentit es va pronunciar l'Institut Internacional de Premsa, que va argumentar que el cas genera preocupació per la seva falta de transparència. L'advocat de Pedro González a Espanya, Gonzalo Boye, va intervenir en el Parlament de la Regió de Navarra instant les autoritats a examinar més de prop el cas de González i garantir que es garanteixin els seus drets.