El periodista basc Pablo González segueix sota custòdia dels serveis secrets polonesos. Ja fa quatre dies que va ser arrestat i segueix detingut, incomunicat i sense pogut haver aclarir, tot i els esforços dels seus advocats, de quins càrrecs està sent acusat. “Ningú dóna cap explicació”, assegura el seu advocat, Gonzalo Boye, preocupat per l’estat en el qual es pot trobar el periodista basc arrestat dilluns.  Agents de la Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW), l’equivalent al Centre Nacional d’Inteligència (CNI) espanyol, van detenir-lo en una de les ciutats poloneses a la frontera amb Ucraïna on estava treballant com a corresponsal per diversos mitjans espanyols, informant de la guerra i de l’èxode de refugiats que escapen d’Ucraïna per fugir de la guerra que ha declarat Putin. 

L’advocat del periodista, Gonzalo Boye, ha intentat de totes les maneres possibles posar-se en contacte amb les autoritats poloneses per aclarir quin són els càrrecs dels quals està acusat el periodista i per reclamar que sigui posat en llibertat immediatament, però ara per ara no consta que li hagin fet cas. “Ni la seva família ni la seva defensa no ha pogut parlar amb ell”, després de quatre dies d’arrest, segons Boye. No es coneix tampoc on els serveis secrets polonesos tenen arrestat el periodista de nacionalitat espanyola i tampoc quins càrrecs li imputen, si està acusat d’alguna cosa. “Està incomunicat”, assegura Boye. La detenció es va fer dilluns a primera hora del matí i després 72 hores ningú sap res de res d’ell i tot fa pensar que segueix sota la custòdia de l’Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego.

Arrestat pels serveis secrets de Polònia

L’Agència de Seguretat Interna (ABW, de les seves sigles en polonès; Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) és un organisme governamental creat l’any 2002 que s’encarrega de donar seguretat interna a les institucions públiques de Polònia. Equivalent al CNI, aquesta agència té encomanada la contraintel·ligència, la lluita contra el terrorisme i la protecció dels secrets d’Estat, entre altres coses. 

El periodista ja va ser interrogat, en territori nacional d’Ucraïna, pels serveis secrets del govern de Zelenski, fa pocs dies. Quan va ser deixat en llibertat va assegurar que li havien copiat el mòbil. Ara, però, està arrestat en territori polonès, un fet que, tenint en compte que Polònia forma part de la Unió Europea, encara fa més incomprensible que no es pugui saber res de res d’ell. Boye ha demanat per carta al consolat espanyol que demani protecció diplomàtica pel periodista basc.

Reporters Sense Fronteres demanen informació i el govern espanyol no sap res

Reporters Sense Fronteres han fet públic el seu posicionament en contra de la detenció de Pablo González i han sol·licitat a l’ABW que expliqui la base legal de la detenció del periodista basc, col·laborador de La Sexta i Público, que garanteixi la seva seguretat i que permetin que Boye, el seu advocat, i els serveis consulars espanyols puguin entrevistar-se amb ell per saber de quins càrrecs està acusat. Per la seva banda, Podemos ha demanat que el govern espanyol aclareixi quines gestions internacionals ha fet el Ministeri d’Afers Exteriors. La ministra de Defensa, Margarita Robles, en una entrevista a La Sexta, va assegurar no “saber res” del periodista amb passaport espanyol arrestat pels serveis secrets polonesos.