El Tribunal d'Apel·lació de París es va pronunciar aquest dimecres a favor de l'extradició a Espanya de l'etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, per l'atemptat contra la casa caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa el 1987, que va causar la mort d'onze persones, sis d'elles nens. La decisió serà recorreguda per Josu Ternera davant del Tribunal Suprem francès, segons ha indicat als mitjans la seva advocada, Laure Heinich.

Alhora, el tribunal francès ha reclamat a la Justícia espanyola precisions sobre les altres tres demandes de lliurament emeses per Espanya: una d'extradició i dues euroordres. Aquestes demandes, una vegada rebut el complement d'informació sol·licitat a Espanya, seran revisades el proper 4 de març.

Les dues euroordres emeses per l'Audiència Nacional són per jutjar-ho, respectivament, per crims de lesa humanitat com a membre de la cúpula d'ETA que decidia els atemptats entre 2004 i 2007 i per finançament de la banda a través de les "herriko" tavernes. La demanda d'extradició (que no és una euroordre en haver-se emès abans de l'entrada en vigor d'aquest instrument de cooperació judicial) es refereix a l'assassinat de Luis Hergueta el 1980, directiu de Michelin a Vitòria.

Per a l'advocada de Josu Ternera, aquesta petició d'aclariments és una mostra de la presumpta opacitat amb què la Justícia espanyola està tractant el seu client, a qui ha qualificat de "negociador" del conflicte basc.

Josu Ternera, de 69 anys i històric cap d'ETA, va ser detingut el 16 de maig de l'any passat després de gairebé 17 anys seguits de clandestinitat, a la localitat de Sallanches, als Alps francesos, i des d'aleshores ha estat empresonat a París. Després de ser detingut per la Gendarmeria francesa va ser hospitalitzat, ja que pateix una greu malaltia. Després de la detenció el govern espanyol va demanar la seva extradició el juny passat perquè fos jutjat a Espanya per quatre delictes que encara té pendents.

Segons va explicar llavors la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, la petició d'extradició procedeix del Jutjat d'Instrucció Central número 2 de l'Audiència Nacional per un presumpte delicte d'atemptat terrorista, deu delictes d'assassinat i 73 delictes d'assassinat frustrat per l'atemptat a la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa.