La justícia francesa ha deixat en evidència l'espanyola. Mentre que l'espanyola investiga els talls de carretera del Tsunami Democràtic per terrorisme, la francesa ―que tracta els casos dels 18 detinguts al tall del Pertús, a la Catalunya Nord― ho investiga simplement per "obstrucció de la via pública".

Segons ha informat la televisió pública France3, en la seva desconnexió en català, aquesta és l'acusació que la justícia francesa fa als detinguts, que posteriorment van ser posats en llibertat, alguns amb càrrecs. Tres dels detinguts, als quals se'ls va imposar obligació de comparèixer davant el jutge, declararan dilluns, dimarts i dimecres al Tribunal de Gran Instància de Perpinyà.

El Col·legi d'Advocats de la Catalunya Nord s'ha ofert per assistir jurídicament els detinguts de forma gratuïta, i ha buscat lletrats voluntaris que siguin catalanoparlants. "Volem que els drets lingüístics dels joves siguin respectats", ha indicat l'advocat Mateu Pons Serradell a France3.

"Bloqueig de l'autopista al Pertús. El Col·legi d'Advocats dels Pirineus Orientals s'ofereix voluntari per defensar els manifestants que van ser detinguts dimarts per la Gendarmeria", indica la televisió.

Aquest és el moment que els CRS francesos van desallotjar els manifestants al Pertús, a pocs metres de la frontera.

L'Audiència Nacional espanyola també està investigant el Tsunami Democràtic com a entitat, per suposat terrorisme.