Fa poc més d'un any el Ministeri de l’Interior destituïa el coronel de la Guàrdia Civil que va comandar el desplegament policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, com a màxim responsable d’aquest cos a Madrid. Fonts del Ministeri de l’Interior apuntaven a la “pèrdua de confiança” del ministre Fernando Grande-Marlaska. A principis d'aquest mes de març, Marlaska vetava l'ascens a general del coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos. Segons publicava El Confidencial, el ministre hauria evitat que el màxim responsable del dispositiu policial de l'1-O ascendeixi per intentar assegurar-se el control de la Guàrdia Civil.

Aquestes són algunes de les topades entre Pérez de los Cobos i el ministre Marlaska, ara bé, l'últim revers se l'emporta el titular d'Interior. Segons assegura El Mundo, el jutge de l'Audiència Nacional està ultimant l'escrit on estimarà la demanda de Pérez de los Cobos contra Marlaska per la destitució com a màxim responsable del cos policial a Madrid.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska / EFE

La manifestació del 8-M

Marlaska el va destituir per negar-se a donar-li informació judicialitzada sobre el cas 8-M, per l'autorització administrativa de la manifestació feminista tot i la pandèmia de la Covid. Malgrat que Interior no va confirmar oficialment el motiu del cessament, fonts coneixedores dels motius del cessament apuntaven a l’informe que la Guàrdia Civil va enviar al Jutjat d’Instrucció 52 de Madrid en la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per haver permès la manifestació.

Diego Pérez de los Cobos va decidir no atendre la petició d'informació del ministeri i va indicar que ho feia perquè "estava judicialitzada" i perquè ell es devia a l'autoritat judicial per no donar informació secreta. 

La sentència es notificarà a les parts la setmana vinent, tot i que, El Mundo subratlla que la decisió del president de la Sala del Contenciós Administratiu de l'Audiència Nacional ja està presa i afavoreix Diego Pérez de los Cobos. La decisió de l'Audiència obligarà al ministeri de l'Interior a retornar a De los Cobos al càrrec del qual se'l va cessar.

Un cop se'l va cessar, el coronel va argumentar que quan s'actua com a policia judicial no s'ha d'informar de les indagacions judicialitzades a les autoritats polítiques i que ell va complir amb aquesta premissa. Aquest és el criteri que ha seguit l'Audiència Nacional per resoldre en favor del coronel.

De los Cobos i la trama Kitchen

La darrera aparició de Pérez de los Cobos va ser dijous 25 de març quan va participar com a testimoni a la comissió d’investigació de la Kitchen al Congrés dels Diputats. El coronel va negar tenir cap coneixement de la trama 'Kitchen', la trama en el si del Ministeri de l'Interior per robar documents comprometedors sobre la 'caixa B' del PP a l'extresorer del PP Luís Bárcenas.

Pérez de los Cobos es va escudar en la llei de secrets oficials per no aportar cap informació sobre l'ús que va fer dels fons reservats del Ministeri de l'Interior, malgrat que el número dos del Ministeri de l'Interior, Francisco Martínez, va afirmar a una entrevista a El País que els dos signaven els fons reservats que s'utilitzaven a l'operació.

 

Foto principal: El coronel Diego Pérez de los Cobos / ACN