El ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska ha vetat l'ascens a general del coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos. Segons ha publicat ElConfidencial, el ministre hauria evitat que el màxim responsable del dispositiu policial espanyol de l'1-O ascendeixi per intentar assegurar-se el control de la Guàrdia Civil.

El fet que s'especuli amb el veto de Marlaska a De los Cobos és perquè el coronel va quedar en primera posició en l'avaluació que realitzen els generals en actiu de la Guàrdia Civil per seleccionar els millors candidats per ascendir, però Marlaska hauria ignorat aquests informes i ha decidit proposar uns altres tres comandaments per convertir-se en generals. Concretament ha decidit proposar als que van quedar segon, tercer i quart en aquest informe.

Aquests ascensos a general de la Guàrdia Civil es van publicar dimecres al BOE després de ser aprovats pel Ministeri de Defensa a proposta de Marlaska. El fet és que les propostes de Marlaska no han seguit una norma no escrita que dicta que el candidat amb millor nota sempre aconsegueix el nou rang, aquest cop Marlaska no ho ha aplicat i ha decidit d'acord a un altre criteri, cosa que no suposa cap irregularitat per part del ministre, ja que pot escollir lliurement quin son els candidats finals a l'ascens.

Segona topada entre Marlaska i De los Cobos

Aquesta no és la primera vegada que Marlaska i De los Cobos topen, la primera vegada que ho van fer va ser el maig del 2020 quan el coronel va ser cessat del seu càrrec a la Comandància  de Guàrdia Civil a Madrid. De fet, no va ser Marlaska qui va cessar a De los Cobos, sinó que va ser María Gámez, directora general de l'Institut Armat, qui, de forma fulminant va cessar el coronel al·legant una pèrdua de confiança.

Tot plegat després que se sabés que una unitat al càrrec del De los Cobos estava investigant al delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per autoritzar la manifestació del 8-M a Madrid durant la primera onada de la Covid a Espanya. 

Per justificar-ho, Marlaska es va escudar assegurant que el cessament no tenia cap mena de relació amb la investigació sobre el 8-M i que mai abans s'havia dirigit a Pérez de los Cobos per demanar-li informació sobre que estaven fent els seus agents.

Finalment, aquest embolic va acabar amb la fiscalia demanant a la sala penal del Tribunal Suprem que rebutgés la querella que un grup d'advocats havia presentat contra el ministre Fernando Grande Marlaska pel cessament de Pérez de los Cobos. Els advocats van acusar Marlaska dels delictes de prevaricació, falsedat documental i coaccions.