L'Audiència Provincial de Madrid ha confirmat la condemna al dirigent de Vox Iván Espinosa de los Monteros per intentar eludir el pagament de part de les obres de casa seva: un luxós habitatge unifamiliar al districte de Chamartín. El diputat nacional de Vox ha de pagar un deute de 63.183 euros i els costos judicials.

Com ja va avançar eldiario.es, dues sentències, una contra una societat que administrava el diputat nacional de Vox i de la qual era l'únic soci i una altra directament contra ell, van determinar que Espinosa de los Monteros va voler deixar sense pagar part de les obres del seu luxós habitatge de quatre plantes.

La casa va ser construïda l'any 2012. Per contractar les obres, Espinosa de los Monteros va utilitzar una societat de la qual era únic accionista i administrador: Pedro Heredia 6 SL. La també dirigent de Vox, ara diputada en l'Assemblea de Madrid i esposa d'Espinosa de los Monteros, Rocío Monasterio, va ser l'arquitecta que va realitzar el projecte de l'habitatge. La casa va ser posada a la venda per un preu de tres milions d'euros, segons es desprèn de la primera sentència contra Espinosa de los Monteros.

"Frau de creditors", segons la sentència

La primera sentència que obre aquest procés és del 3 de novembre de 2014. El Jutjat de Primera Instància número 10 de Madrid va condemnar a Pedro Heredia 6 SL –la societat d'Espinosa de los Monteros– a pagar 74.108 euros, més els interessos, a RUE SL (Rehabilitació, Urbanització i Edificació SL), l'empresa que havia contractat el febrer de 2012 per a la construcció de casa seva. La societat administrada per Espinosa de los Monteros va recórrer aquesta condemna a l'Audiència Provincial de Madrid, que el 30 de març de 2015 la va ratificar, encara que la va rebaixar a 57.038 euros, en haver-se fet càrrec Pedro Heredia 6 SL de diverses factures, segons s'especifica en l'escrit a què ha tingut accés aquest diari.

Però Pedro Heredia 6 SL mai no va pagar aquest deute. El 23 de juny de 2016, la societat d'Espinosa de los Monteros es va declarar en concurs de creditors. L'empresa perjudicada va decidir llavors demandar Espinosa de los Monteros, argumentant que ell era el responsable d'aquest deute en ser el propietari real d'aquest habitatge.

La justícia va donar la raó al demandant el 4 de setembre de 2018. El Jutjat de Primera Instància número 36 de Madrid va condemnar Iván Espinosa de los Monteros a pagar de la seva butxaca i amb interessos els diners que va deixar a deure la seva empresa trencada. En total, 63.183 euros, segons la sentència a què va tenir accés eldiario.es. El dirigent de Vox va recórrer però ha perdut en segona instància i ha estat condemnat a pagar, a més del deute, les costes del judici|seny.