La justícia belga evita pronunciar-se sobre el raper Valtònyc perquè el tribunal belga té dubtes sobre la llei que ha aplicat Espanya per acusar-lo d'aquest delicte. Davant els dubtes ha decidit enviar el cas a Luxemburg, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Aquest dimarts el Tribunal d'Apel·lació de Gant havia de fer públic si acceptava o rebutjava el recurs de la fiscalia de Flandes a la denegació d'extradir el músic. El tribunal de primera instància de Gant va decidir el 17 de setembre no extradir el raper Valtònyc. El jutge va decidir que el cas de Valtònyc s'emmarcava dins de la llibertat d'expressió i es va oposar a lliurar-lo a l'Estat espanyol.

"Un bon senyal"

El raper ha qualificat la decisió de demanar un aclariment a Luxemburg de "bon senyal" i ha assegurat que "si ha de ser el tribunal de Luxemburg qui decideixi que unes cançons no poden ser delicte de terrorisme, a mi em dembla molt bé". 

A la sortida del tribunal de Gant, Valtònyc ha subratllat que no està preocupat perquè el seu únic delicte a Espanya és "ser independentista, d'esquerres i comunista".

El músic creu que Espanya està "embolicant la troca" i l'acusa "d'aplicar un codi penal posterior al moment en què van passar els fets". Valtònyc fa referència al delicte d'enaltiment al terrorisme, delicte del qual se l'acusa a Espanya, pel qual se li vol aplicar un Codi Penal posterior al moment dels fets (2012) "perquè les condemnes són més altes". Això és el que ha fet que Bèlgica necessiti consultar un altre tribunal.

Aquesta consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea suposarà que almenys fins al 22 de gener de 2019 no se sabrà quina decisió pren aquest tribunal. El Tribunal d'Apel·lació de Gant diu que té dubtes sobre quina regulació ha aplicat Espanya, si la regulació de 2012 sobre enaltiment del terrorisme o si la de 2015, molt més dura.