El president a l’exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín han pogut recollir finalment la seva acreditació com a eurodiputats. Una acreditació temporal, que reben els membres de la Cambra Europea fins haver completat tot el procediment per prendre possessió de l’escó, però a la qual poden accedir exclusivament els parlamentaris. El mes de gener tindran la definitiva.

Puigdemont i Comín han accedit a la seu de Brussel·les el darrer dia del curs, l'endemà que el TJUE sentenciés que el vicepresident Oriol Junqueras, era eurodiputat des del mateix moment en què es van proclamar els resultats de les eleccions i sense necessitat de complimentar cap altra formalitat, com el jurament de la Constitució.

"Hem trigat sis mesos però ja som aquí i ho farem valdre", ha advertit Puigdemont només arribar al Parlament on des de mig matí esperaven un núvol de periodistes i membres del grup flamenc de N-VA, entre els quals la diputada Assita Kanko.

A preguntes dels periodistes, Puigdemont ha assegurat que no ha parlat amb el president del Parlament, David Sassoli, abans d'accedir a l'edifici, però el màxim responsable de la Cambra ja havia deixat clar el mateix dijous davant l'hemicicle la voluntat de donar compliment de manera immediata a la sentència del TJUE. La decisió va ser adoptada després d'una reunió molt tensa amb la presidenta del grup socialista, Iratxe García, va intentar evitar aquest posicionament.

El primer tràmit que han hagut de complimentar, seguit d'un núvol de fotògrafs, ha estat la recollida de l'acreditació. Se'ls ha fet una acreditació temporal per un dia. De fet, el Parlament tanca avui les seves portes a mitja tarda i no reprèn el curs fins al mes de gener.

El president s'ha mostrat convençut "absolutament" que prendrà part del primer ple de l'eurocambra de l'any vinent, previst per al dia 13 de gener a Estrasburg. 

No tem algun moviment de la justícia o el Govern espanyol? "La justícia que ens empara és la justícia europea, afortunadament. Qui mana a les institucions de la UE és la justícia europea, afortunadament. Si manés la justícia espanyola seríem a la presó, malgrat que tinguéssim immunitat i els drets que ens reconeix el TJUE", ha reblat.

Ha recordat que aquest procediment que ha seguit avui és el mateix que hauria d'haver fet quan es va constituir la Cambra i no se li va permetre per una decisió que ha descrit com "arbitrària, il·legal abusiva de l'equip d'Antonio Tajani i els seus serveis jurídics".

En relació al possible suplicatori del jutge Pablo Llarena per continuar la seva persecució ha explicat que porta "més de dos anys lluitant", i han acumulat "molta experiència i també no poques victòries". "Tots els escenaris estan contemplats", ha sentenciat tot i deixar clar que el repte més immediat és l'euroordre.

Puigdemont i Comin, constantment acompanyats per la diputada flamenca i el vicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, han estat rebuts per personal tècnic de la Cambra que els han explicat el procediment que hauran de complimentar per aconseguir completar la seva acreditació com a parlamentaris.

En acabar aquest recorregut, el president ha agraït la resposta del personal de la Cambra que l'han esperat malgrat que avui començava el parèntesi festiu i l'interès a normalitzar la situació després del calvari judicial. "Sensacions molt agradables, de ser finalment al lloc on havíem de ser. Som a casa", ha sintetitzat.