El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha citat el raper mallorquí Josep Miquel Arenas Beltran, àlies Valtònyc, el proper dimarts 8 de setembre al matí. La justícia belga comunicarà a l'artista si accepta la petició d'extradició d'Espanya, després que el Tribunal de Primera Instància ho rebutgés el setembre del 2018, ara fa dos anys.

Davant del recurs de l’acusació a aquesta primera sentència favorable a Valtònyc, el tribunal d’Apel·lació va formular una qüestió prejudicial al Tribunal de la Unió Europea (Luxemburg) sobre l’aplicació que fa la justícia espanyola d’un codi penal posterior als fets.

En aquesta qüestió, el tribunal europeu va donar la raó al cantant, resolent que la justícia belga hauria de tenir en compte el Codi Penal espanyol del 2012 per decidir sobre la seva possible extradició a Espanya, enlloc del de 2015, que endureix les penes pels delictes dels quals acusen Valtònyc. 

Valtònyc, doncs, respondrà per segona vegada davant la justícia belga mentre enllesteix el seu quart àlbum, editat des de l'exili, que té previst llançar abans no acabi l’any. Valtònyc i el seu advocat, Paul Bekaert, atendran la premsa a la sortida del jutjat, que es preveu pels volts de les 10h.

Aquest 8 de setembre, el tribunal resoldrà, en principi, una qüestió que ja havia endarrerit indefinidament el 24 de març per la crisi de la Covid-19, i que va tornar a ajornar el passat 9 de juny. En qualsevol cas, l'eventual sentència encara podria ser recorreguda a una tercera instància judicial.