La justícia frena les intencions del govern popular de l'Ajuntament de Madrid per retirar el nom de dos carrers en homenatge a dos líders republicans i dirigents socialistes: Indalecio Prieto i Francisco Largo Caballero. La iniciativa ha tirat endavant per un recurs del sindicat UGT però en cap cas del PSOE que ha emmudit en aquesta qüestió. 

Un escrit del 15 de gener de 2021, notificat en el dia d'avui, pel Jutjat del Contenciós Administratiu nº 30 de Madrid, ha estimat la mesura cautelar formulada per la Unió General de Treballadors, de suspendre els efectes de l'acord de Ple de l'Ajuntament de Madrid de 29 de setembre de al 2020, adoptat conjuntament pels grups municipals de VOX, Partit Popular i Ciudadanos.

Així doncs, de moment, continuaran existint els carrers d'aquests dos republicans i una placa dedicada a Largo Caballero a la Plaça de Chamberí. També tira endavant la instància a la retirada de les estàtues erigides a tots dos a Nuevos Ministerios. L'Acte resol la sol·licitud de mesura cautelar interessada per UGT, de manera que, durant la tramitació de procediment judicial, el carrer i el bulevard dedicats a Francisco Largo Caballero i Indalecio Prieto, respectivament, mantenen la seva denominació en la seva memòria i reconeixement públics. Així mateix, el Jutjat ordena a l'Ajuntament de Madrid la conservació i custòdia de la placa dedicada a Francisco Largo Caballero a la Plaça de Chamberí de Madrid.

Per què la justícia atura el procés?

El Jutjat dels Contenciós-Administratiu considera que s'han de mantenir els noms dels carrers dedicades a Largo Caballero ia Prieto, per impedir la producció d'un menyscabament real i de difícil abast per a un gran nombre de perjudicats pel canvi de nomenclatura dels esmentats carrers. A més, la interlocutòria assenyala que ha d'atendre la petició d'UGT per evitar el deteriorament de la credibilitat política municipal per part de la ciutadania, que inevitablement hauria de produir-se pel vaivé dels noms d'aquests carrers, en el cas que es retiressin els seus respectives plaques i finalment la resolució definitiva fos favorable al sindicat.

L'Auto considera també que la placa dedicada a Largo Caballero a la Plaça de Chamberí, es troba inventariada com a bé de caràcter històric o artístic pel mateix ajuntament de Madrid i per tant procedeix a la seva conservació i custòdia, independentment del que finalment es resolgui en el procediment judicial. Des de la UGT, se subratlla que es tracta d'una resolució d'una "gran importància en la preservació de la memòria, respecte i consideració de dos grans homes del sindicat".

D'una banda, Francisco Largo Caballero, va ser durant vint anys secretari general d'UGT, a més de Ministre de Treball i President de Consell de Ministres de la República, i Indalecio Prieto, exemples de ciutadans compromesos amb la democràcia, la llibertat, la igualtat i la causa obrera, que "van viure per això un amarg destí provocat per la dictadura franquista, que acaba amb la seva mort a l'exili". A més, Largo Caballero va ser presoner en el camp de concentració nazi de Sachsenhausen durant dos anys.

Un atac de "l'extrema dreta"

El sindicat ja va manifestar des del primer moment que és "una indecència i un sarcasme que l'acord de Ple municipal, proposat per l'extrema dreta i que va arrossegar a la resta de la dreta municipal, es basi en la Llei de la Memòria Històrica de 2007", que preveu la retirada de plaques commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura, quan és evident que ni Largo Caballero ni Prieto es van revoltar contra la República, ni van donar suport ni exaltar la revolta militar.

El passat mes de novembre, les estàtues dels ministres republicans i dirigents socialistes Indalecio Prieto i Francisco Largo Caballero, ja van ser objecte d'un nou atac amb pintura vermella i a la base del primer es podia llegir la paraula "assassí". Ciutadans va intentar matisar després de la polèmica el seu posicionament d'ara endavant. La vicealcaldessa de Madrid i líder de Ciutadans a la capital, Begoña Villacís, va anunciar que el seu grup no votarà en cap iniciativa sobre memòria històrica que es presenti al Consistori perquè el seu partit, va dir, no se sent "hereu de cap dels dos bàndols".