Juristes pel Referèndum ha presentat el seu "acte de compromís amb els ciutadans" amb el manifest que defensa que la celebració del referèndum és legal.

Joan Ignasi Elena, advocat i portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, ha destacat que l'acte i el manifest demostren que "el rigor, el dret i el sentit comú són inseparables". "S'ha aconseguit una transversalitat política, social, cívica i veïnal. Aquesta transversalitat és important pel que es diu i sobretot per qui ho diu", ha destacat Elena.

Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de la UAB, ha presentat el compromís amb tota una declaració d'intencions: "Estem en condicions d'afirmar i prendre el compromís de fonamentar i raonar allà on calgui que la celebració d’un referèndum del futur polític no només és legítim sinó que també és legal".

Mercè Barceló / Sergi Alcàzar

Més de 600 juristes de diverses especialitats han signat el document de suport a la celebració del referèndum que han desenvolupat al llarg del debat quatre lletrats de referència: Gemma Calvet, Joan Josep Queralt, Jaume Asens i Miquel Sàmper. A l'acte de presentació hi han assistit diputats com Albano Dante-Fachin, Germà Bel, Jordi Turull, Marc Sanglas i Lluís Llach.

El manifest declara que "la democràcia espanyola, d’acord amb la seva configuració constitucional, no inconstitucional, no condemna ideologies contràries a ella, no exclou de la legalitat subjectes o grups que tinguin una idea del dret diferent de la Constitució" i per això, afirmen, que "justament perquè és un Estat democràtic, estan previstos els procediments perquè les propostes es puguin tirar endavant". 

En aquest sentit, segons Gemma Calvet, "tot el que no està prohibit, és legal" i "la il·legalitat és l'impediment de l'exercici del dret a decidir", tal com ha defensat en el debat presentat per José Antich.

En la mateixa línia s'ha posicionat l'advocat i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, "Es pot celebrar, és viable". "Un cop s’ha trencat el pacte constitucional, un cop s’ha esgotat el model autonòmic, permet fer el referèndum que permetria iniciar el procés constituent", ha insistit. I ha sentenciat que "la Constitució no és un dogma de fe inamovible"

El manifest signat per 600 juristes no ha deixat veure cap dels noms, perquè, com ha dit el catedràtic de Dret Penal de la UB, Joan Queralt: "Tenim por que algú digui que estem tenint una base de dades i, com l'ANC, ens caigui una multa. L'ANC és una entitat rica i nosaltres no", el que ha provocat riures a la sala del Col·legi d'Advocats de Barcelona, on s'ha fet l'acte, absolutament plena a vessar. 

public acte juristes sergi alcazar

Joan Queralt ha qualificat la postura de l'estat espanyol d'"interposició sectària, reglamentista". "Des d’una perspectiva reglamentista, la igualtat és imposar la supremacia de l’espanyol sobre el català, sigui el que sigui el català", ha insistit.

L'advocat Miquel Sàmper ha destacat la "pèrdua de legitimitat i confiança del TC".

"El referèndum no és ni dels uns ni dels altres, és un anhel. Per això és important la feina que s'està fent des del pacte", ha conclòs Joan Ignasi Elena.