Uns dos-cents juristes catalans han signat un manifest presentat en públic avui en què denuncien una "falta de rigor jurídic" en el debat polític de Catalunya, centrat en el procés sobiranista, i reclamen el respecte a les lleis i als tribunals per garantir la "convivència pacífica". També denuncien que no hi ha democràcia fora la llei i "l'Estat de dret" i que "menysprear" les sentències del Tribunal Constitucional no és "legítim".

El manifest, titulat El Dret, al servei de les Llibertats, ha estat presentat en un acte al Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i ho han subscrit, entre d'altres, l'expresident de l'Audiència de Barcelona Javier Béjar, l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay Montalvo i l'exrector de la Universitat Pompeu Fabra Josep Joan Moreso.

En l'acte hi han assistit diferents representants polítics per donar suport el manifest, com el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, la portaveu nacional de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que han ocupat la primera fila del Pati de Columnes de l'ICAB.

Tribunal Constitucional

Els juristes subratllen en el seu manifest que "no hi ha autèntica democràcia fora de l'Estat de dret" i avisen que "qüestionar" les lleis i "menysprear" les sentències del Tribunal Constitucional no és "lícit ni legítim", ja que "posa en perill" els drets i llibertats dels ciutadans. Els signants del document veuen "preocupant" que en el debat públic s'usin "termes i conceptes jurídics sense el mínim rigor jurídic exigible", i "exigeixen" que el debat públic es regeixi pel "respecte a les lleis i a les decisions dels tribunals encarregats de fer-les complir" que, diuen, són "garants de la convivència pacífica".

L'expresident del Consell d'Advocacia Catalana i un dels promotors del manifest, Lluís Huguet, ha expressat que els signants "no estan en contra de res, sinó que estan a favor de la democràcia i de l'Estat de dret", i ha recordat que la Constitució va ser "votada massivament" Catalunya el 1978.

De la seva banda, l'expresident de la secció de Dret Processal de l'ICAB Eloy Moreno ha lamentat que actualment la societat catalana "té un problema greu de salut democràtica" i ha defensat que els juristes tenen una "responsabilitat especial" perquè "han de posar les coses al seu lloc". Eugeni Gay ha suggerit una reforma constitucional "dins dels cursos marcats" per la pròpia Constitució i sense "faltar el respecte" a l'Estat de dret, ja que "mai Catalunya havia tingut un moment tan dolç amb unes llibertats tan grans".