El col·lectiu de juristes Compromesos ha donat a conèixer un manifest en què demana al Consell d'Europa i a la nova Comissió Europea que avaluïn, a l'Estat espanyol, "la independència, la imparcialitat i la qualitat de la justícia, la tutela efectiva dels drets humans, la rectitud en la governança de les institucions democràtiques i la salut de l’estat de dret, i de reprovació i de sanció de les seves infraccions".

Els juristes signants del manifest es mostren preocupats per la vulneració de drets a l'Estat espanyol i per l'utilització pollítica de la justícia. Posen com a exemple d'aquesta vulneració el tracte als detinguts dels CDR del 27 de setembre i les filtracions en el seu cas, que tendeixen a la criminalització de l'independentisme.

El manifest recorda que el Consell d'Europa, a través del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO), ja va advertir de la necessitat d'actuar front a les possibilitats de connivència entre polítics i la cúpula judicial.

Els advocats recorden que la Unió Europea es fonamenta en els principis de la democràcia i de l'Estat de Dret i que, per tant, hauria d'actuar en aquest cas.