La presidenta del Consell Lingüístic Assessor del Govern, Carme Junyent, és partidària d'impartir en castellà una assignatura troncal com les matemàtiques per complir la sentència, però després, ha recalcat, ocupar-se que els alumnes sàpiguen "efectivament" el català. "Defensem-nos, fins i tot complint", ha afirmat l'endemà que la justícia demanés a Educació l'execució immediata de la sentència del 25% de castellà a l'escola. Junyent ha apuntat que estaria bé deixar els missatges polítics al marge de l'escola: "Si el que volem és que el català sobrevisqui, treballem-hi. Ja veiem en mans de qui estem. Entre els que dicten sentència sense conèixer on s'estan posant i els que són hereus de la inactivitat de tants anys, sempre ens podem defensar".

Carme Junyent, en declaracions al programa Els Matins de TV3, ha destacat que és "evident" que l'Estat va contra Catalunya i demana que "tothom assumeixi la seva responsabilitat". "Si no volem desaparèixer, actuem en conseqüència", ha assegurat. La  lingüista aposta per impartir castellà i matemàtiques en castellà per complir la sentència, però després, argumenta, cal ocupar-se que els alumnes coneguin de forma efectiva el català -aquesta opinió l'expressa a títol individual i no en nom del Consell Lingüístic Assessor, ha puntualitzat.

Crítiques al tribunal

Junyent ha afirmat que qui ha dictat la sentència del 25% "no sap com funciona un centre d'ensenyament"; d'una banda, perquè parlar d'assignatures troncals és una "entelèquia", ha dit, i de l'altra, per demanar-ne l'execució immediata quan falta poc més d'un mes per acabar el curs. "És una falta de respecte per als alumnes. No es plantegen la tensió acumulada a finals de curs", ha lamentat. Amb tot, creu que els alumnes "no es trobaran grans canvis" perquè el tractament de les llengües a les escoles ja funciona "com diu la sentència", encara que "ningú no ho reconeix, o molt poc", ha assenyalat. Davant d'aquesta situació, diu que és "urgent dinamitzar l'ús del català" i promoure'n els "usos espontanis" perquè els centres funcionin en català.  

Junyent ha indicat que "l'escola no vulnera drets lingüístics pel fet d'ensenyar una llengua o una altra" però, en tot cas, considera que "a l'hora de la veritat l'ensenyament no és en català". La lingüista ha acusat el Departament de no fer "mai res" i d'haver "callat" davant de les queixes dels últims anys i creu que ara se n'estan "pagant les conseqüències".

La presidenta del Consell Lingüístic Assessor del Govern també ha demanat vetllar perquè els alumnes tinguin igualtat d'oportunitats: "D'això s'obliden les sentències, perquè al final ens trobem que els alumnes que aconsegueixen el coneixement de les dues llengües tenen moltes més oportunitats que els que no. L'escola té la responsabilitat de donar les mateixes oportunitats als alumnes".