El govern espanyol ha tornat a fer un joc d'equilibris per no atacar la immersió lingüística, però s'ha imposat el respecte a la resolució del TSJC. Després de l'ultimàtum de quinze dies perquè s'apliqui la sentència del 25% de castellà a totes les aules catalanes, des de La Moncloa traslladen que "les sentències estan per a complir-se". Així ho ha assegurat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, que ha avançat que activaran l'alta inspecció educativa de l'Estat per a garantir aquest compliment. Mentrestant, ERC pressiona per activar una alternativa, que actualment es troba congelada al Parlament de Catalunya.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, Isabel Rodríguez ha volgut fer una prèvia, recordant que el govern espanyol "considera les llengües cooficials com una riquesa cultural i no una font d'enfrontament ni una arma llancívola". I que així va quedar recollit a la Llei Celaá: "Que els alumnes que cursen en comunitats autònomes amb llengües cooficials han d'acabar la formació amb competència en totes dues llengües".

 

Dit això, però, la portaveu del govern espanyol ha subratllat que "les sentències estan per a complir-se" i que "el govern espanyol actuarà amb l'alta inspecció perquè es compleixi amb allò que indiquen els tribunals". Ha volgut culminar la resposta amb un "missatge de tranquil·litat" a la comunitat educativa: que el curs acabarà amb normalitat i que som un país ric en llengües i això ha de ser un motiu de satisfacció i no de confrontació".

ERC apressa

Contra el 25%. El Govern s'ha compromès aquest dimarts a garantir que el curs vinent es faci "més català que ara" a les escoles de Catalunya. Així s'ha pronunciat la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, que ha assegurat que l'executiu posarà "tots els esforços" per incrementar l'ús de la llengua a les aules. Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, Plaja ha posat com a exemples d'accions l'organització d'espais compartits al pati, al menjador i a través del lleure, amb formacions, activitats familiars, grups de conversa i activitats de lleure en català. "El Govern treballa per refermar i fixar el model català", ha dit la portaveu.

Els partits també es mouen. Avui la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reclamat ser proactius davant dels atacs reiterats de la justícia contra l'escola catalana. I aquesta proactivitat, pels republicans, passa en part per tirar endavant l'acord pel català entre PSC, ERC, Junts i Comuns, consistent a modificar la llei de Política Lingüística i que està ajornat al Parlament des de fa setmanes a voluntat de Junts. "El que no podem fer és no fer res, o quedar-nos amb lemes i ja està, perquè els lemes no són útils per defensar el català", ha advertit la dirigent republicana aquest dimarts.