Contra el 25%. El Govern s'ha compromès aquest dimarts a garantir que el curs vinent es faci "més català que ara" a les escoles de Catalunya. Així s'ha pronunciat la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, que ha assegurat que l'executiu posarà "tots els esforços" per incrementar l'ús de la llengua a les aules. Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, Plaja ha posat com a exemples d'accions l'organització d'espais compartits al pati, al menjador i a través del lleure, amb formacions, activitats familiars, grups de conversa i activitats de lleure en català. "El Govern treballa per refermar i fixar el model català", ha dit la portaveu. Tot plegat, s'emmarca en un moment en el qual l'ús de la llengua a les aules del país van en un constant retrocés, i que la Generalitat vol evitar.

 

A més, arriba en un moment en el qual l'escola catalana es veu sumida en l'ofensiva judicial perquè s'imposi el 25% de castellà a les aules. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre ahir una interlocutòria en la qual requereix al Departament d’Educació que “compleixi de forma immediata” la sentència del 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, que va dictar la mateixa secció 5a de la sala contenciós administratiu del TSJC. Aquesta decisió és conseqüència de la legitimació, en opinió del tribunal, de l’associació Asamblea Escuela Bilingüe que en va sol·licitar l’execució forçosa. Això no obstant, dos dels cinc magistrats del tribunal han expressat, en un vot particular, que no s'havia d'haver acceptat l'entitat com a part. El tribunal ha desestimat la sol·licitud d’execució forçosa del partit ultra VOX i d’alguns diputats del Parlament per manca de legitimitat. Es dona la circumstància que l’Advocacia de l’Estat havia demanat al tribunal que abans d’executar, avalués si la Generalitat amb les dues reformes anunciades donava compliment a la resolució del 2020 i ratificada pel Suprem el 20 de gener passat.

Ahir mateix, va pronunciar-se sobre aquesta qüestió el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que va alertar que les escoles no hauran de fer cap canvi, i que la conselleria presentarà un recurs de reposició a la interlocutòria del TSJC. Patrícia Plaja s'ha referit en una línia similar per oferir "tota la tranquil·litat" als responsables dels centres i als professors. "Que segueixin fent les classes i les sessions de treball de la mateixa manera que ho fan fins ara", ha avisat. "I que ho facin amb la tranquil·litat que el Departament d'Educació és el responsable últim de la persecució sobre el model educatiu. Se'ls donarà els instruments necessaris per poder treballar amb la llibertat que necessita el professorat".

"Els tribunals ataquen el català"

I ha carregat contra la justícia espanyola, que ha imposat aquest 25% de castellà a les escoles catalanes. "Seguim en una batalla jurídica, però sabem que aquesta persecució que els tribunals han iniciat a Catalunya només es guanyarà amb molts fronts oberts i amb el màxim consens polític, pedagògic i social", ha alertat. Així, ha recordat que el recurs anunciat per Cambray és només el primer pas en aquesta resposta del Govern, i ha lamentat que els tribunals pretenen "atacar el català", com també ho fan les associacions com Asamblea por una Escuela Bilingüe.