Junts per Catalunya es proposa "restituir" totes les institucions tal com eren abans de l'aplicació de l'article 155. Per aquesta raó, fonts de la candidatura asseguren que no es plantegen cap altra possibilitat que Carme Forcadell segueixi com a presidenta del Parlament.

Per JuntsxCat, la restitució de les "institucions legítimes" inclou el "Govern legítim de la Generalitat, el president de la Generalitat i també la Mesa del Parlament de Catalunya". "No ens plantegem cap altra possibilitat que votar Carme Forcadell com a presidenta que és del Parlament de Catalunya, així com la resta de membres de la Mesa que ara siguin diputats", asseguren aquestes fonts.

Les darreres hores ha revifat a les files independentistes el debat sobre la restitució de les institucions catalanes després que el conseller en funcions, Carles Mundó, va advertir que, davant del compromís adquirit en campanya pel president, Carles Puigdemont, seria “sorprenent” que no tornés de Brussel·les.

En el rerefons hi ha l'estira i arronsa entre JuntsxCat i Esquerra sobre qui haurà d'assumir la presidència de la Generalitat en cas que Puigdemont no pugui tornar amb garanties de no ser empresonat per poder assumir la investidura. Els republicans argumenten que, d'acord amb el discurs de campanya de Junts per Catalunya, correspondria al vicepresident en funcions, Oriol Junqueras, si se li aixequen les mesures cautelars i pot abandonar la presó, assumir la responsabilitat en aquestes circumstàncies.