Davant l'anunci de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que el govern espanyol impugnarà la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura, Junts per Catalunya ha advertit que no pensa renunciar al seu candidat i ha apel·lat directament el president del Parlament, Roger Torrent, a defensar-lo.

"Estem convençuts que [Torrent] emprendrà les accions legals que calgui per defensar l'acció de la seva Mesa, la seva figura, i la pròpia capacitat de representar i ordenar el debat a Catalunya", ha assegurat el diputat de JuntsxCat Eduard Pujol.

Després d'un matí d'estira-i-arronsa amb ERC sobre la data del ple d'investidura, el diputat de Junts per Catalunya ha reclamat des del faristol de la Cambra "unitat" per replicar "l'envestida" que ha rebut el Parlament. "Són hores greus", ha advertit per demanar també als grups de l'oposició que "surtin del cau, abandonin la zona de confort i es posin al costat dels qui defensen els drets de la Cambra".

El grup de Puigdemont ha carregat contra la decisió del Govern de Mariano Rajoy feta pública aquest matí per la vicepresidenta i l'ha titllat de cop d'Estat i de moviment "inesperadament greu" que "torna a saltar totes les línies vermelles" i demostra que l'executiu espanyol no accepta el resultat electoral.

"Sabíem que la democràcia estava amenaçada, avui en tenim la certificació. S'han tret la màscara i ens ho han expressat amb duresa. Davant la coacció ens queda la fermesa, que és assegurar que el nostre candidat a la presidència de la Generalitat és Carles Puigdemont", ha assegurat el diputat que ha acusat Santamaría d'entrar en "desobediència" a la Constitució, als lletrats del Parlament i a la Junta Electoral.

Pujol ha mostrat durant la roda de premsa la credencial de Puigdemont com a candidat emesa per la Junta Electoral així com les pàgines del Butlletí Oficial del Parlament en què figura el seu nom en la relació de diputats, per la qual cosa, ha subratllat, el president està acreditat amb tots els drets com a parlamentari i pot, per tant, assumir la investidura.

La diputada per Girona Gemma Geis, després d'acusar la vicepresidenta d'usar "vies abusives per aconseguir a través de la suspensió allò que no han aconseguit a través de les urnes", ha anunciat que Junts per Catalunya emprendrà accions legals per defensar els drets dels diputats i de les persones que va votar a les eleccions del 21-D.