Junts per Catalunya no contempla cap alternativa que no sigui la investidura de Carles Puigdemont, així ho assegura públicament i així figura en l’argumentari que ha fet arribar aquest dijous als membres de la candidatura. La direcció del grup insisteix que qualsevol altre escenari equivaldria a acceptar el 155, però, a més, esgrimeix un argument de pes: “en aquesta legislatura no hi ha cap majoria alternativa que no passi per JuntsxCat”.

El grup de Puigdemont fa públic el seu argumentari el mateix dia que des de les files republicanes, i en particular el diputat Gabriel Rufián, s'insistia que el vicepresident, Oriol Junqueras, podria assumir la investidura si el cap de l'executiu no pot tornar de Brussel·les. "No podem tenir un president per Skype", ha reiterat Rufián.

El text no fa referència a les declaracions del diputat republicà però rebutja entrar en aquest debat. “No caurem en la trampa que està fomentant l’estat espanyol d’enfrontar el president i el vicepresident, Junts per Catalunya i ERC”, s’assegura a més de demanar als membres de la candidatura que no facin cas a les especulacions que van apareixent: “JuntsxCat només té un pla. I qualsevol altre és acceptar el 155”.

Per aconseguir aquest objectiu està plantejant una “estratègia de treball conjunta” amb els partits que han expressat la seva oposició al 155, és a dir, ERC i la CUP però també els Comuns. “Acceptar la democràcia és acceptar que l’independentisme ha obtingut 70 diputats i el bloc democràtic (anti-155) ha obtingut 78 diputats”, s’assegura en el text en què s’explica que la direcció del grup ja ha tingut les reunions amb ERC i CUP i que també mantindrà contactes amb els Comuns de Xavier Domènech.

"L'acord hi serà"

El document mostra el convenciment que hi haurà acord per a la investidura de Puigdemont perquè és “la conseqüència” dels resultats del 21-D; i adverteix que qui ha d’explicar com es dona compliment al que han votat els catalans és el govern de Mariano Rajoy. “És Madrid que ha de posar fi al 155, posar fi al cop d’estat que va dur a terme. Alhora, insistim que cal respectar els drets polítics de tots els diputats”, adverteix.

De moment, per aconseguir aquests objectius, la “prioritat” de l'equip de Puigdemont és ara constituir la Mesa del Parlament i garantir la majoria independentista que es desprèn dels resultats.