Junts per Catalunya està estudiant la possibilitat de denunciar davant de la Junta Electoral que una part important dels seus candidats "no poden competir en igualtat de condicions" en la cursa a les eleccions del 21-D pel fet d'estar a la presó o a l'exili, segons ha explicat la directora de la campanya, Elsa Artadi.

L'argumentació legal del recurs es basaria en el dret de tots els candidats que es presenten a les eleccions a competir en igualtat de condicions, tal i com recull la LOREG, tot i que admeten que la falta de jurisprudència en una circumstància inèdita com és concórrer als comicis amb candidats a l'exili i a la presó complica la denúncia.

No obstant, Junts per Catalunya estudia reclamar respostes concretes a aquesta situació que podrien passar per demanar la sortida dels centres penitenciaris dels candidats per poder participar en els debats electorals.

En contrast amb això, Artadi ha titllat d'aberració que la Junta estigui prohibint que es portin llaços grocs o que s'il·luminin les fonts de color groc per denunciar l'existència de presos polítics.

Finançament amb donacions

D'altra banda, la responsable de la candidatura ha explicat que JuntsxCat finançarà la seva campanya amb donacions recollides a la pàgina web i amb les subvencions electorals que li corresponen al PDeCAT, que aquesta formació els ha cedit. A tall d'exemple, Artadi ha explicat que l’anada dels candidats dissabte passat a l’acte amb Puigdemont a Brussel·les el van pagar els membres de la llista de la seva butxaca.

Entre la infraestructura que haurà de finançar aquests fons, i després que la candidatura ha marcat clares distàncies amb el PDeCAT fins al punt de no voler utilitzar la seu del partit, hi figura l'oficina electoral que aquest diumenge s’inaugurarà al carrer Jesús de Barcelona. De moment, el local està llogat fins a finals d’any. Un cop al Parlament, els diputats hauran de veure si en tenen prou per treballar utilitzant els despatxos de la Cambra catalana o si han de mantenir aquest espai.

Fermí Puig JuntsxCat

Crida als votants del PSC

La candidatura que encapçala Puigdemont ha presentat els seus membres a Barcelona i ho ha fet davant de l'edifici del rellotge a l'Escola Industrial de Barcelona. Artadi ha explicat que havien escollit aquest emplaçament perquè aquí hi va haver el col·legi electoral més gran de Catalunya l'1-O i la gent es va organitzar per defensar-lo.

Artadi ha destacat el perfil transversal de la llista i ha fet una crida directa als votants del PSC, tot apel·lant als descontents amb el suport socialista a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. En aquest sentit, s'ha referit a la intervenció del Govern espanyol que ha ordenat tornar les obres d'art de Sixena que hi ha a Lleida, i ha retret que l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, "surt plorant a la tele quan el seu partit aquesta setmana ratificarà l'aplicació del 155 al Congrés dels diputats".

La responsable de la campanya de JuntsxCat ha denunciat que Sixena és el primer cas però al darrera "vindrà l'escola catalana, gran exemple d'integració, els mitjans de comunicació, els Mossos...". "És una intervenció en tota regla, carta blanca", ha alertat.

Junt amb Artadi han intervingut en l'acte diferents representants de la llista de Barcelona com el cuiner Fermí Puig, la historiadora Aurora Madaula, el doctor Antoni Trilla, el periodista Francesc Dalmases, l'exresponsable del Born, Quim Torra, o la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.