Una sorollosa esquerda ha aparegut avui en la unitat, que amb més o menys solidesa en funció del moment, havia aconseguit blindar l'independentisme durant aquests darrers mesos. La decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple d'investidura del president Carles Puigdemont ha provocat un enorme enuig a Junts per Catalunya, que no havia rebut cap avís previ de la decisió, i també a la CUP, que immediatament ha reclamat la convocatòria del debat per "lleialtat".

Els diputats de JuntsxCat van abandonar ahir a la nit el palau del Parlament convençuts que havien tancat un acord per fer possible avui la investidura. També la CUP, que havien centrat les seves exigències en les línies programàtiques, comptaven que aquesta tarda es faria la votació.

Quan a dos quarts de deu el president del Parlament ha convocat una compareixença a la sala d'audiències cap dels dos grups sabia què tenia intenció d'anunciar. Igualment, no ho sabien els membres de Junts per Catalunya que formen part de la Mesa. L'única notícia que tenien de Torrent era que l'habitual reunió que celebren els dos grups independentistes mitja hora abans de la reunió de l'òrgan de govern del Parlament havia estat desconvocada.

Tampoc ho sabia el mateix Puigdemont, tot i que fonts d'ERC asseguren que Torrent va intentar contactar amb ell abans d'anunciar-ho però el president no li va agafar el telèfon perquè no el tenia registrat i no podia identificar qui el trucava.

A partir d'aquell moment, els retrets han començat a volar pels passadissos de la Cambra i al faristol de la sala de premsa. Si JuntsxCat es queixa que no se'ls havia comunicat la voluntat d'ajornar el ple, els republicans es mostren dolguts per la carta que Puigdemont havia fet arribar a Torrent el dia abans emplaçant-lo a prendre les mesures necessàries per fer possible la investidura.

Després de mesos de contenció davant les diferències estratègiques i un malestar que s'arrossega des de la campanya del 21-D, les desavinences públiques s'han fet més que evidents, mentre els grups de l'oposició exhibeixen la satisfacció pel xoc independentista.