Els diputats de Junts per Catalunya, Elsa Artadi i Eduard Pujol, han emplaçat avui el president del Parlament, Roger Torrent, a defensar la immunitat dels membres de la Cambra per garantir el dret a exercir les seves funcions, la qual cosa "inclou que puguin votar els candidats i que qualsevol dels 135 diputats tingui oportunitat de demanar la confiança per ser candidat".

El president s'ha reunit aquest matí amb Junts per Catalunya dins la ronda de converses que ha mantingut amb tots els grups parlamentaris per designar un candidat a la presidència de la Generalitat. "La nostra intenció és que Puigdemont sigui restituït abans del 31 de gener", ha assegurat Pujol.

JuntsxCat ha recordat que precisament la tesi doctoral del fiscal general de l'Estat versa sobre la immunitat dels diputats i ha admès que aquest és un dels camins que volen explorar per garantir el dret dels dirigents independentistes exiliats o empresonats.

"Gaudim d'immunitat, veurem fins a quin punt se'ns respecta i si té conseqüències. No descartem res. Estudiem tots els camins. Estem explorant tots els instruments que permet el reglament del Parlament", ha explicat Artadi en la compareixença posterior.

Junts per Catalunya espera veure de quina manera es pot concretar aquesta immunitat que els diputats han adquirit a partir del moment en què han pres possessió de l'acta de parlamentari, però avui ha "encarregat" a Torrent que defensi aquest dret.

Pujol ha recordat que en el ple d'investidura no van poder assistir vuit diputats i cinc no van poder votar. "Això vol dir que prop de 150.000 ciutadans que van veure com els seus representants polítics no van poder assistir a la sessió", ha lamentat a més de mostrar el convenciment que la Mesa farà efectiu el dret al vot dels diputats.

Pel que fa a la fórmula que finalment utilitzarà JuntsxCat per investir Puigdemont, Artadi ha assegurat que "fins al darrer moment" no es decantaran per una o altra, però que treballen amb el ple convenciment que la investidura és possible i que de fet ho serà. "Hi ha la voluntat dins de la normalitat institucional perquè això passi", ha reblat.

Els representants de JuntsxCat han tret ferro al fet que els representants d'ERC hagin evitat referir-se a Puigdemont com a candidat, i han assegurat que la voluntat d'aquest grup és anar a la primera volta de la investidura. "És important, també a nivell internacional, visualitzar quina és la voluntat del poble de Catalunya", ha advertit Artadi.

La diputada ha reconegut que el TC pot intentar intervenir, però ha advertit que "no és el Constitucional qui ha d'entrar a interpretar el reglament del Parlament de Catalunya".