A les deu del matí del passat dimarts, Junts per Catalunya, ERC i la CUP havien de signar un acord per a la investidura. Però, un quart d’hora abans, el president del Parlament, Roger Torrent, va decidir ajorna el debat d’investidura. El document, que va quedar sense firmar, establia que s’iniciava el procés constituent després d’investir Carles Puigdemont.

L’ha fet públic aquest divendres la CUP, que ha aclarit que no era un acord de Govern, sinó un acord programàtic, “només uns punts” que la CUP posava sobre la taula per a la investidura de Puigdemont i que la resta de formacions de la majoria independentista acceptaven.

El document, que abans la CUP ha difós entre la seva militància, té quatre pàgines i conté tota una bateria de mesures polítiques que segueixen la seva idea de “materialitzar la República”. Entre aquestes mesures hi ha la formació d’una “assemblea constituent provisional”, que estaria formada pels diputats del Parlament i per representants del món municipal.

 

Aquesta assemblea constituent, segons el document, es formaria “a partir de l’endemà de la composició del nou govern” i s’encarregaria d’”elaborar i desenvolupar la metodologia  del Procés Constituent”. Aquest òrgan promouria l’anomenat “Fòrum Social Constituent”, que recolliria les propostes emanades dels debats constituent. Aquestes propostes serien sotmeses a consulta popular a través d’un “multireferèndum”. Les decisions serien recollides per un nou Parlament sorgit d’unes eleccions constituents.

En l’acord de la majoria independentista també hi figuraven altres pactes que ja havien estat anunciats, com la nacionalització d’Aigües Ter Llobgregat (ATLL), que va ser privatitzada el 2012 i està en procés judicial, o la “no renovació de les escoles i institucions que segreguen per qüestió de sexe”. El document garanteix que "durant els anys de la present legislatura no es farà cap concert amb els centres educatius que segreguen per qüestió de sexe".

El document publicat aquest divendres era un esborrany amb el qual es treballava la vigília del debat d'investidura, previst pel passat dimarts a les tres de la tarda. Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP havien quedat que es veurien dimarts a les deu del matí per ratificar-los. Però a tres quarts de deu va comparèixer Roger Torrent des del despatx d'audiències per anunciar l'ajornament sense data del ple.