La veu de l'exili i la presó ha convertint aquest vespre el míting central de Junts per Catalunya en tota una denúncia de les extraordinàries condicions amb què les candidatures sobiranistes han hagut d'afrontar les eleccions del 21 de Desembre. A la ja habitual connexió en directe del president, Carles Puigdemont, des de Brussel·les s'hi ha sumat la intervenció de Jordi Sànchez des de la presó de Soto del Real.  "El vot a JunstxCat és el vot a la dignitat de tot el país. Ara no podem donar l'esquena a Puigdemont", ha advertit Sànchez en un míting en què s'han repetit les crides als votants d'ERC que aquest cop no toca votar en clau de partit.

Els consellers Josep Rull i Jordi Turull han estat també protagonistes de l'acte, però el primer dels consellers que ha intervindre ha estat, Joaquim Forn, a través d'un missatge que ha llegit des de Madrid la seva esposa, Laura. A la primera fila, es mantenien les cadires buides amb el nom de Puigdemont, i els consellers del PDeCAT a la presó o l'exili, però també cadires buides amb el nom d'Oriol Junqueras i els consellers republicans a més del president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

La veu de Sànchez s'ha escoltat tot seguit, denunciant que tant la seva ordre de presó com la "persecució del president" és injusta. "Tenim la raó contra bords i lladres però amb la raó no en tenim prou", ha advertint citant Espriu.

Mentre Sànchez insistia que cal aconseguir la victòria de JuntsxCat el 21-D, rere la seva veu enregistrada amb una de les trucades de cinc minuts a què té dret, s'escoltava el soroll de la presó. 

"Qui ha de treure les brutes mans de l'autogovern és Mariano Rajoy. La resta són els tontos útils. Des de la presó us dic que els candidats de JuntsxCat són persones dialogants si guanyem buscarem acords", ha assegurat a més de comprometre's a "seguir treballant incansablement i pacíficament" per fer realitat el seu compromís.

IMG 4921

La veu de Sànchez ha impactat en l'auditori i en el presentador de l'acte: "Un cop de puny a les nostres consciències, no podem seguir tolerant això, és insuportable", ha denunciat Joan Lluís Bozzo.

També, el candidat número 8, Eduard Pujol, que ha pres la paraula tot seguit ha advertit que aquestes no són unes eleccions normals. "Hem d'obrir els ulls, observar i ser dignes", ha reclamat.

El 21-D, segons volta de l'1-O

L'acte s'ha tancat amb la intervenció de Puigdemont, que ha advertit que aquestes eleccions -"extraordinàries" i en condicions "absolutament anormals i desproporcionades"- són una "segona ronda de l'1 d'Octubre". Ha emplaçat a ser fidels als compromisos de l'1-O quan hi ha presos i part del Govern a l'exili.

"El dia 21-D podem anar a votar amb dues mentalitats, amb mentalitat d’autonomia derrotada, vençuda i resignada, és a dir, el preludi un país derrotat, vençut i resignat o amb mentalitat d’Estat", ha advertit.

Crida als votants d'ERC

En aquest punt, ha enviat un toc d'atenció als votants d'Esquerra advertint que votar en clau de partit "desvia del que està en joc a aquestes eleccions". L'objectiu, segons ha dit, és enviar al món "un missatge nítid i fàcil de codificar.

"Conjurem-nos a a derrotar el pessimisme i expulsem la por dels nostres carrers, les nostres escoles, els mitjans de comunicació públics, la por en el país que la banda del 155 ha volgut que planés com una ombra pesada", ha advertit.

77DDE4D8 1001 4631 ABE5 92684DD7A743

En la seva intervenció Rull ha recordat el vicepresident, Oriol Junqueras i la resta de presos, per advertir que "estan intentant empresonar la voluntat democràtica d'un poble i això és impossible". El conseller ha advertit també, com després faria Puigdemont, que aquestes no són unes eleccions de partits sinó de país i que la candidatura de JuntsxCat és la que més s'assembla a la gent que va defensar l'1-O.

El discurs cap al votant d'Esquerra també ha estat present en les paraules de la directora de la campanya, Elsa Artadi, que ha advertit que l'única candidatura que garanteix el retorn de Puigdemont és la llista de JuntsxCat, i ha cridat a convèncer els indecisos. "En aquestes eleccions només pot guanyar Puigdemont, sinó li estarem dient a Rajoy que la il·legalitat del 155 li ha sortit bé", ha advertit.

Turull ha reblat la crida al votant independentista advertint que JuntsxCat garanteix la majoria al Parlament, el retorn del president i la unitat d'acció dels independentistes.

L'acte ha començat convocant, un a un, dalt de l'escenari tots els candidat de les llistes de JuntsxCat. Quan ha tocat el torn de Joaquim Forn, han esclatat els crits de llibertat dels assistents dempeus, mentre una fotografia substituïa l'absència del conseller. Els aplaudiments a Rull i Turull, que dilluns de la passada setmana va sortir de la presó, ha estat el prolegomen a Sànchez i Puigdemont, acollits corejant crits de Llibertat i President.

El cap de llista per Lleida, Josep Maria Forné, ha obert els parlaments recordant com la Guàrdia Civil es va emportar les obres de Sixena dipositades al Museu de Lleida. "Ens van demostrar que tenen la força, però nosaltres tenim la dignitat", ha assegurat. L'ha seguit els candidats de Tarragona, Eusebi Campdepadrós, i Girona, Gemma Geis.