El grup parlamentari de Junts per Catalunya ja ha presentat les seves al·legacions davant el Tribunal Constitucional. Concretament, la llista del president demana a l’alt tribunal que no admeti a tràmit el recurs d’impugnació del Govern espanyol contra el debat d’investidura de Carles Puigdemont, argumentant que denegar-li aquest dret seria una extralimitació de les seves funcions constitucionals.

Des de JuntsxCat veuen la impugnació del Govern espanyol “un abús de dret per part del president Govern de l'Estat”. Consideren que és “sens dubte desproporcionat, excessiu, contrari a les regles de la bona fe processal i abusiu” impugnar un acte parlamentari, “obligatori segons l’Estatut d’Autonomia”.

Concretament, l'escrit de l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas assegura que seria una “extralimitació de l’exercici de la funció de control de constitucionalitat” el fet que s’impedissin o paralitzessin iniciatives parlamentàries. “La intervenció del Tribunal implicaria tant com entrar a fiscalitzar l’expressió d’una voluntat política que, com a tal, com la mateixa jurisprudència constitucional ha reconegut, és lliure i pot tenir qualsevol contingut”.

 

El grup parlamentari també fa seu el dictamen del Consell d’Estat, que desaconsellava la presentació del recurs d’inconstitucionalitat. “Es tracta d’una impugnació preventiva, fonamentada en situacions hipotètiques i basada en meres presumpcions que vulnera l’article 23 de la Constitució”, diuen les al·legacions. Aquest article constitucional estableix que els ciutadans tenen dret a participar en els afers públics, directament o a través de representants escollits a les urnes.

Per altra banda, des de Junts per Catalunya també argumenten que no existeixen “causes d'inelegibilitat” del candidat proposat, Carles Puigdemont, perquè no està condemnat per una sentència, com contempla la llei orgànica del Règim Electoral General.

Segons la formació de Puigdemont, el fet de restringir-li el dret al sufragi sense una sentència condemnatòria ferma vulneraria l’article 3 del Protocol I del Conveni Europeu de Drets Humans, que és el que garanteix el dret a unes eleccions lliures. “A més, s’impediria l’exercici del càrrec representatiu a la resta de diputats als quals se’ls prohibiria votar lliurement un dels candidats”, al·leguen.

Finalment, fins i tot en cas d’admissió a tràmit del recurs del Govern espanyol, des de JuntsxCat defensen que la suspensió cautelar seria “improcedent”. S’emparen en l’article 56.2 de la llei del Tribunal Constitucional, que estableix que aquesta mesura podrà acordar-se “sempre que no ocasioni pertorbació greu a un interès constitucionalment protegit, ni als drets fonamentals o llibertats d’una altra persona”. Consideren que sí que es pertorbaria greument un interès constitucionalment protegit com és l’elecció del president de la Generalitat.