Moral de victòria i satisfacció per "haver portat al cor d'Europa la repressió i persecució política de l'Estat espanyol". Aquesta és la reacció de Junts per Catalunya a la decisió del Parlament Europeu d'aixecar la immunitat de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. Tots els dirigents de la formació han destacat que el fet que el 42% del Parlament Europeu s'hagi negat a donar suport al suplicatori tot i les pressions de l'Estat espanyol és "una derrota en tota regla dels interessos d’Espanya" i un "nou correctiu a Europa".

En aquest sentit, des de Junts han destacat la "gran tasca d'internacionalització" de la causa independentista per part dels exiliats i han confiat que s'acabarà fent justícia.

Allau de suport

La candidata de Junts en les darreres eleccions, Laura Borràs, ha celebrat que l'Estat i el sistema judicial espanyol hagin tornat a rebre una advertència d'Europa i, tal com també ha fet la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i tota la cúpula de Junts, ha reafirmat que l'independentisme no es rendirà. "Avui no acaba res i lluitarem al vostre costat fins al final", ha piulat Budó.

Els qui també han reaccionat han estat Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sánchez, condemnats per l'1-O, que han coincidit en veure la votació com una derrota per Espanya. "Si Espanya fos percebuda com una 'democràcia plena' i amb plenes garanties judicials hagués estat inimaginable aquest 42% dels eurodiputats que no han donat suport al suplicatori", ha reivindicat Rull.
 

En aquesta mateixa línia també s'ha pronunciat el portaveu parlamentari, Albert Batet, que ha recordat que Puigdemont, Comín i Ponsatí continuaran com a eurodiputats i, per tant, seguirà la lluita per la causa al Parlament Europeu. En aquest sentit, ha destacat que els exiliats " han aconseguit situar el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol en el cor d’Europa".

El president inhabilitat Quim Torra s'ha afegit al suport a Puigdemont, Comín i Ponsatí, també a través de Twitter: "L’Europa dels pobles mai no hauria pres la decisió de menystenir el vot d’un milió de catalans. L’Europa d’arrels humanistes, tampoc. Però Espanya farà tot contra l’independentisme".

La cap de llista de Junts per Girona, Gemma Geis, ha asseverat que "avui no s'acaba res". "Això anava de defensar la causa catalana al cor d'Europa i ho seguirem fent", ha afegit.

Per la seva banda, el diputat electe Francesc de Dalmases ha apuntat que "Europa no està perduda del tot". "És un resultat inèdit i extraordinari i un nou fracàs espanyol. Seguim i seguim forts. Nova mostra desacomplexada de la voluntat de repressió i judicialització dels socialistes espanyols, votant a Europa de la mà del PP, Cs i Vox".
 

Imatge principal: Els dirigents de Junts durant la campanya electoral / Jordi Play