Després de la ruptura al Govern, la relació entre Junts i ERC ha quedat en dubte i ara sembla que els pressupostos generals de l’Estat seran un nou punt de conflicte. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha afirmat en una entrevista a RNE que "no entendria" que ERC donés suport als pressupostos de Sánchez. La portaveu ha estat tallant en les seves declaracions. "Seria incomprensible que ERC acabés donant suport als pressupostos generals de l’Estat per a 2023 i sostenint a un govern que no compleix amb Catalunya", ha afirmat. Nogueras també ha afirmat que Junts segueix analitzant el projecte i encara no han decidit si proposaran una esmena a la totalitat al Congrés o no. "Estem valorant, però ja hem comprovat que no importa el que reflecteixin els Pressupostos perquè al final a Catalunya no s'acaben executant mai", ha dit. Ha fet èmfasi en el fet que l'execució del 2021 es va quedar en un 35% i la de 2022 el dia d’avui és d'un 16%, xifra que sembla que no millorarà la de l'any anterior.

Nogueras ha afirmat, en un clar retret a ERC, que el seu partit té "un grau d'exigència més elevat" amb el govern de Sánchez que "altres partits catalans". La portaveu del partit també ha recalcat que "no entén" que ERC es queixi del govern espanyol i que després "siguin els seus vots els que els donin estabilitat". "Són els que parteixen i reparteixen i ho fan gràcies als vots d'ERC, no podem entendre que es continuï donant estabilitat a un Govern que no compleix amb Catalunya", ha afegit Nogueras al programa "Parlamento" de RNE.  A l'horitzó es veu un nou enfrontament polític entre les dues formacions, però encara no és clar quines posicions prendrà cada agrupació davant els pressupostos de l'executiu espanyol. La relació entre els dos partits, ara més tensa que mai, penja d'un fil.

El PDeCAT, més disposat a negociar amb Sánchez

En aquest mateix programa ha parlat també Ferran Bel, portaveu del PDeCAT al Congrés, i ha admès que "les negociacions van ben encaminades", entre el seu partit i l'executiu del govern espanyol. Bel ha puntualitzat que "una cosa és no presentar esmena i una altra estar d'acord amb els comptes". "Per tant, ningú pot interpretar que si no presentem l'esmena, es pugui entendre que votarem favorablement als PGE", ha explicat. Tot i això, serà l'executiva del partit, que es reuneix el dilluns, la que prengui una decisió sobre aquest tema. "No ens agrada no tant el pressupost, sinó que després el govern de Sánchez no sigui capaç d'executar una part important dels pressupostos a Catalunya", ha afrimat.

D'altra banda, Bel s'ha referit a la Llei d'Habitatge i ha ressaltat que el PDeCAT no comparteix el topall als lloguers i que, en cas de dur-lo a terme, sigui l'Administració central la que s'encarregui. "És una competència autonòmica", ha insistit, subratllant que "un topall homogeni no és acceptable". Així, no creu que ERC vagi a donar suport a aquesta mesura a càrrec de l'administració central.