Les diferències entre el Govern i Junts per Catalunya per les relacions diplomàtiques entre Israel i Palestina són notòries. I aquest dimecres a la tarda s'han tornat a plasmar aquestes discrepàncies. En una interpel·lació dels juntaires a l'executiu, el diputat Francesc de Dalmases ha instat el Departament d'Acció Exterior a situar Catalunya en el camp que "delimiten els drets humans i els drets democràtics essencials" i ha demanat que el país refermi el compromís per la "resolució pacífica" del conflicte israelianopalestí: "No podem estar en el sectarisme ni la polarització".

Dalmases ha receptat "sentit d'estat" a la consellera Meritxell Serret i ha assenyalat que a la seva formació no li sembla "coherent" que "s'obrin ambaixades en funció de si agrada més o menys un país": "No es pot renunciar a ser arreu". Des del punt de vista dels juntaires, cal "recuperar l'esperit constructiu que sempre ha tingut el Parlament en aquesta qüestió" i "allunyar-se d'assenyalaments en funció de les fílies i fòbies de cadascú". En aquesta línia, ha assenyalat que Israel és una "democràcia d'un estat imperfecte" i ha apuntat que ells no neguen el conflicte, sinó que admeten que Netanyahu té "actituds intolerables". Alhora, ha expressat que Gaza es troba "de facto sota un règim teocràtic", però tot i aquestes dues posicions Francesc de Dalmases ha afegit que "no impedeixen tenir relacions". "Els extremismes de Hamàs o el govern d'extrema dreta a Israel dificulten la solució, però hi poden haver fórmules imaginatives com un nou estat jordanopalestí", ha destacat.

Encara en aquest terreny, el diputat juntaire ha lamentat que el trencament de les relacions que Barcelona va fer amb Tel-Aviv amb Ada Colau com a alcaldessa no van "ajudar" a la imatge internacional de Catalunya o a la resolució del conflicte. En paral·lel, ha volgut recordar que el Parlament ha aprovat diverses propostes de resolució sobre aquest conflicte, que van en la línia de "reiterar el compromís per una pau justa i duradora" i que "lamenta la pèrdua de vides humanes" per part d'ambdues bandes. Dalmases ha instat el Govern a fer que la solució del conflicte "també arribi de la mà de Catalunya" i que es condemni la "conculcació dels drets" d'ambdós territoris.

Meritxell Serret nega que s'anunciés una delegació a Israel

En la seva rèplica, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha reconegut que podria "subscriure" bona part del que havia dit Francesc de Dalmases, però ha volgut reiterar que l'executiu sempre ha tingut "la mateixa posició" respecte a aquest conflicte. D'altra banda, ha descartat cap canvi d'estratègia i ha defensat que mai es va anunciar oficialment que la Generalitat instal·lés una delegació a Israel i ha etzibat a Junts: "Tampoc formava part de la planificació de l'anterior equip de la conselleria". Serret ha afirmat que el seu Departament sempre serà "respectuós amb allò que aprovi el Parlament" i ha insistit que seguiran "ferms" en l'estratègia mantinguda fins ara. Per últim, la consellera considera que la conselleria que encapçala té "prou ambició" i ha emplaçat Junts a "trobar rumbs compartits".