Junts per la República (JxRep) ha reclamat "unitat d'acció" als partits independentistes al Congrés. A través d'un comunicat aquest dijous, l'associació vinculada a JxCat destaca el creixement dels partidaris de la plena sobirania a les eleccions del 28-A i celebra la victòria "indiscutible" de l'independentisme.

Segons JxRep, els resultats dels comicis evidencien que "Espanya no es pot governar contra Catalunya" i que la victòria del PSOE ha de donar "coratge" a Pedro Sánchez per posar en marxa la negociació política. A més, JxRep lamenta que només 7 dels 22 diputats independentistes al Congrés siguin dones.

La "unitat d'acció independentista" ha de passar pel reconeixement de Catalunya com a "subjecte polític" i del seu "Govern legítim", per la llibertat dels presos i el retorn dels "exiliats", i pel dret d’autodeterminació, segons remarca el comunicat.

JxRep ja va proposar una llista unitària del sobiranisme per presentar-se a les eleccions espanyoles del 28 d'abril, just després que el president espanyol, Pedro Sánchez, les anunciés. L'associació va instar JxCat, ERC, la Crida, EUiA i la plataforma de Sobiranistes perquè s'unissin en una candidatura única per a aquests comicis.