Meritxell Roigé, l’actual alcaldessa de Tortosa, ha guanyat clarament a la capital del Baix Ebre. Ha aconseguit més del 40% de vots i onze regidors, a només un de la majoria absoluta -a les eleccions del passat 2019 Junts, amb Ferran Bel, va aconseguir set regidors. Tot i això, l’esquerra de Tortosa, amb el PSC amb set regidors, Esquerra amb tres regidors i la CUP amb un edil poden revocar l’alcaldia de l’exconvergent. El PSC ha crescut i deixa en mans dels republicans elegir si Jordi Jordan, de Movem Tortosa -que a les eleccions passades van anar sols sense el PSC i van fer cinc regidors- es pot convertir amb el futur batlle de Tortosa.

 

 
Si finalment Xavier Faura, d’Esquerra, decanta el seu vot per Movem Tortosa i el PSC, caldrà també que el regidor de la CUP, que manté l'única cadira que tenien, també els hi doni suport per poder enviar a Meritxell Roigé a l’oposició. La lògica fa pensar que Esquerra, davant de la victòria amb gairebé majoria absoluta, no s’oposarà que Roigé pugui ser de nou alcaldessa. El partit, que portava en el seu programa defensar el monument franquista que hi ha al riu Ebre en el seu pas per Tortosa, no ha arribat al 5% dels vots. Tampoc l’extrema dreta ha pogut entrar al consistori de la capital del Baix Ebre. 

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques

Esquerra retrocedeix a Amposta

Un dels homes forts dels republicans a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs, que té majoria absoluta a Amposta, la capital del Montsià, ha perdut cinc regidors, però la podrà mantenir. Tomàs seguirà sent el batlle si bé Junts, que ha passat d’un a set regidors, ha guanyat molta força a l’oposició. El plenari el completa Som Amposta, que ha passat de dos a tres regidors. El partit d'Albert Santín, el comunista pro-Putín, no ha passat la barrera del 5% dels vots.

 

Junts perd la majoria a Móra d’Ebre

Els postconvergents de Móra d’Ebre, la capital de la Ribera d’Ebre, manaven al municipi amb majoria absoluta. Després de les eleccions d’aquest diumenge, Junts ha passat de set a sis regidors i ha perdut la majoria. Esquerra ha guanyat un regidor més i els altres quatre regidors, fins als tretze que configuren el plenari se’ls han repartit partits municipalistes. Rubén Biarnés, el cap de llista de Junts, ho té bé per ser alcalde, si aconsegueix el vot d’alguns d’aquests partits o dels tres d’Esquerra.

 

Junts també perd la majoria a Gandesa

Un dels altres feus de Convergència, on tenien majoria absoluta, Gandesa, la capital de la Terra Alta, Junts ha perdut la majoria absoluta després de perdre un regidor i passar de sis a cinc. Tot i això, el pacte entre els altres partits sembla impossible: Esquerra ha tret quatre regidors, un partit amb el paraigua del PSC, un regidor i el Partit Popular, el darrer regidor. El candidat de Junts, Carles Luz, podrà ser l’alcalde de la capital de la Terra Alta sense problemes, tot i haver perdut un regidor i la majoria absoluta.