La legislació espanyola s’ha d’actualitzar als estàndards europeus, també en matèria de llibertat d’expressió. Aquest és el diagnòstic que fan des de Junts per Catalunya, després de les condemnes judicials que han rebut rapers com Valtònyc o Hosel, el judici contra l’actor Willy Toledo o el cas dels titellaires de Madrid. Per aquest motiu, el seu portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, ha registrat una reforma del Codi Penal, que serà debatuda la setmana que ve al ple de la cambra alta. Entre altres coses, aquesta proposició de llei planteja la derogació dels articles referents a les injúries a la Corona. L'objectiu és "ampliar i protegir la llibertat d'expressió a Espanya".

En l’exposició de motius, Cleries assenyala que “Espanya està sobrepenalitzada per deixos d’altres èpoques i ha de posar-se al nivell europeu”. En aquest sentit, recorda un informe de Freemuse, segons el qual Espanya és el país amb més artistes empresonats, per davant fins i tot de l’Iran, Turquia o la Xina. També subratlla com la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, va reclamar el passat març una reforma del Codi Penal espanyol per a evitar justament aquestes condemnes per llibertat d’expressió. De la mateixa manera, Amnistia Internacional, en el seu últim informe sobre els drets humans al món, indica que Espanya "ha de complir els seus compromisos i adoptar mesures que garanteixin el dret a la llibertat d'expressió i la reunió pacífica".

 

Es posa el focus en les injúries a la Corona, que es deroguen. La reforma plantejada es fa ressò de la doctrina del Tribunal d’Estrasburg, que sosté que un personatge públic ha de tenir un marge més ampli per a les crítiques. De fet, Espanya va ser condemnada pel TEDH per haver multat dos joves catalans que havien cremat fotografies del rei Joan Carles I. També el líder de l’esquerra abertzale Arnaldo Otegi va ser condemnat per aquest delicte. “Creiem necessari incorporar a l’ordenament jurídic aquesta doctrina de forma urgent”, considera la formació de Carles Puigdemont. 

Junts per Catalunya també es fixa en el delicte d’enaltiment del terrorisme. En aquest sentit, assenyala com la directiva europea de lluita contra el terrorisme, d’obligat compliment, estableix que aquesta mena de delictes han de tipificar-se quan es tracti d’un “risc real” de cometre atemptats terroristes. Per això proposen modificar el redactat del tipus penal i, també, reduir el càstig a multes d’entre els 6 i els 18 mesos.