Junts per Catalunya treu pit de l’avenç que suposarà que el català, el basc i el gallec siguin llengües de ple dret i estiguin al mateix nivell que el castellà al Congrés dels Diputats. Ara bé, els independentistes recalquen que no cal ser “ingenus” ni “caure en la complaença” del que s'ha aconseguit a la cambra baixa aquesta setmana en la reforma del reglament. “El que passa avui no és per convicció, sinó per necessitat”, ha afirmat des del faristol la diputada de Junts Pilar Calvo, en referència a la urgència parlamentària que té el PSOE. De fet, Calvo ha recordat que l’anterior presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la va cridar a l’ordre en més d’una ocasió —arribant fins i tot a expulsar-la— per fer servir el català a la tribuna d’oradors. “Ara es demostra que es podia utilitzar el català sense canviar el reglament”.

Tot i el canvi substancial aconseguit pel que fa a la universalització de les llengües cooficials, Junts deixa clar que “només la independència” és una garantia per aconseguir la “supervivència de la llengua i la nació”. En aquest punt, Calvo ha remarcat que l’aparició de Junts en l’equació parlamentària ha estat clau per girar la tendència lingüística al Congrés dels Diputats. I en l’afany per no caure en la “complaença”, la diputada Calvo ha advertit que el mateix PSOE que impulsa les llengües cooficials i s’enfronta al PP és “el mateix PSC que no va tenir cap escrúpol per pactar i fer fora Junts a l’Ajuntament de Barcelona”, en al·lusió a l’operació maquinada pels socialistes, els comuns i el PP per fer alcalde Jaume Collboni en detriment de Xavier Trias.

Des de la tribuna, Calvo ha recordat que totes les llengües pròpies s’han de tractar “amb normalitat a la casa de la paraula”. “Pensem en els més de 10 milions de persones que parlen en català, des de Catalunya fins a l’Alguer”, ha dit per després subratllar i mostrar el suport als alcaldes de la Catalunya Nord perseguits per la justícia francesa per utilitzar el català als plens municipals.

ERC estrena l’aranès

Per part d’Esquerra Republicana, la diputada Montse Bassa ha pronunciat les primeres paraules en aranès —sense interrupcions i represàlies— al Congrés dels Diputats. Durant el seu discurs també ha volgut “visibilitzar l’occità, llengua germana de la catalana i llengua de trobadors i trobadores”. “Felicitacions als qui han lluitat per visibilitzar aquesta llengua”, ha manifestat la republicana des de la tribuna de la cambra baixa, durant el debat per reformar de forma definitiva el reglament del Congrés que permet emprar-hi llengües cooficials en igualtat de condicions que el castellà.

Bassa ha carregat contra aquells espanyolistes que es queixen de la despesa econòmica que suposa la mesura: la contractació de traductors i el manteniment que necessiten tots els aparells utilitzats per a la traducció simultània, com transistors i auriculars. “Retallin en espionatge, en Pegasus i en monarquia”, ha recomanat la parlamentària d’Esquerra Republicana. Durant la seva intervenció, Bassa ha posat en valor la importància d’haver parlat “català en la clandestinitat” durant tots els anys que ha estat prohibit.