Davant la polèmica ordre de devolució dels menors que van arribar a Ceuta des del Marroc, cal una nova llei d'estrangeria "més justa, menys colonialista". Aquesta és l'exigència llançada des de Junts per Catalunya a través d'un comunicat ple de crítiques a la "nefasta política migratòria" dels de Pedro Sánchez.

El document recorda que la decisió del govern espanyol no respecta "les garanties legals i estan vulnerant els drets dels infants, contravenint l’ordenament jurídic espanyol, europeu i internacional".

Per aquest motiu - continuen - des del partit han fet un manifst dividit en quatre punts: 

Poca transparència

Primerament, denuncia la "nefasta política migratòria" de l'executiu central, que "de forma molt poc transparent, ha practicat un recent procés de retorn al país d’origen des de Ceuta de nens i adolescents vulnerant llurs drets, exposant-los a una inacceptable situació de desemparament".

Per aquest motiu, consideren que és imprescindible "una nova llei d’estrangeria, que sigui més justa, menys colonialista i que garanteixi els drets humans i protegeixi especialment la infància". 

Nous mecanismes d'acollida

A més, han demanat que s’impulsin mecanismes d’acollida "que serveixin per evitar la saturació del sistema de protecció, però que vetllin perquè s’iniciïn els procediments legals d’avaluació de l’interès superior d’aquests menors, amb totes les garanties establertes per l’ordenament jurídic internacional, per determinar quina és la solució que més s’ajusta a les seves necessitats actuals i de futur".

En el darrer punt, finalment, els de Carles Puigdemont asseguren haver assumit "el compromís que els i les nostres representants a les institucions defensaran el dret d’asil i protecció internacional de les persones". 

 

comunicado Junts per Catalunya devolución menores CeutaComunicat de Junts sobre la devolució dels menors / Junts

 

Marlaska manté que el retorn dels menors té "garanties" 

Per la seva banda, Fernando Grande-Marlaska continua defensant les deportacions dels menors que van arribar a Ceuta des del Marroc el passat mes de maig en una crisi migratòria. El ministre d'Interior manté que aquestes devolucions s'estan fent  amb "garanties" i conforme a l'acord de cooperació subscrit el 2007 entre Espanya i el Marroc de prevenció de migració il·legal de menors i el seu retorn concertat.

En una entrevista a RNE, Marlaska ha volgut puntualitzar que no es tracta d'expulsions sinó de "retorns assistits", que es fan "en benefici del menor" perquè tenen com a objectiu "restablir la seva vida familiar i cultural". En aquest sentit, ha remarcat que el seu Ministeri és un "engranatge més", ja que els retorns són fruit d'una "coordinació interinstitucional". Aquestes declaracions arriben després que la justícia aturés les devolucions durant tres dies, "fins que es verifiqui com s'ha realitzat el procediment". 

 

 

Imatge principal, la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras / Europa Press