El grup parlamentari de Junts per Cataluya (JxCat) ha anunciat aquest divendres que ha presentat una querella contra la dirigent del PP Alícia Sánchez-Camacho per haver mentit en dues comissions del Parlament de Catalunya, que analitzava la corrupció. La querella s’ha presentat al Tribunal Suprem, ja que actualment és aforada en aquest òrgan en ser senadora del PP. Pel grup de Junts, Sánchez- Camacho ha comès un delicte continuat de fals testimoni.

 A més, demana al tribunal que declarin com a testimonis el comissari jubilat José Manuel Villarejo, que va enregistrar conversacions amb la política catalana que s'han difós ara i que demostren la implicació  de Snánchez-Camacho en l’Operació Catalunya contra l’independentisme català. I també se sol·licita la declaració com a testimoni de Jorge Moragas, mà dreta de l’expresident Mariano Rajoy, i de Victòria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, que va explicar a la popular els viatges a Andorra amb diners, i que es va enregistrar en un dinar al restaurant La Camarga, el 2012, descobert dos anys després.

Fets delictius

En concret, Junts afirma que Sánchez Camacho va faltar a la veritat en dues comissions d’investigació parlamentària: en la comissió d’investigació sobre el frau i l’evasió fiscals i les pràctiques de corrupció política, el 10 d’abril del 2015, i en la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya, el 24 de juliol del 2017.  

En la querella, es detallen les "falses manifestacions" de la llavors líder del PP català a la cambra catalana, com ara: "Tinc la tranquil·litat d'haver actuat sempre d'acord amb la legalitat, i, per tant, d'acord amb la normalitat i amb l'estat de dret." I també s'aporten els àudios, guardats fins ara per Villarejo, on desmenteixen les seves afirmacions en seu parlamentària. A més, es detallen les afirmacions de la comissió del 2017.

Pel grup de Junts, Sánchez-Camacho és autora d'un delicte continuat de fals testimoni, que recull que l'article 502.3 del Codi Penal, el qual estableix que "el que convocat davant una comissió parlamentària d'investigació faltés a la veritat en el seu testimoni serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a un any i a multa".

Impulsora de llistes negres

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha subratllat: “Sánchez-Camacho va venir al Parlament a presentar-se com a víctima i no hi ha dubte que actuava com a impulsora de l’Operació Catalunya. Sánchez-Camacho és el rostre del cinisme i, en política, no tot s’hi val”.  Batet ha afegit que “mentre mentia i s’exculpava al Parlament sobre l’Operació Catalunya, ella mateixa elaborava llistes negres i ordenava a la policia patriòtica investigar persones vinculades amb l’independentisme”.

El president del grup de Junts sosté que “Sánchez-Camacho ha estat una peça fonamental del que podríem anomenar l’Operació Catalunya 1, és a dir, la guerra bruta articulada fins al referèndum de l’1 d’octubre del 2017”.

Precisament, la fiscalia de Barcelona ha derivat a la fiscalia del Suprem la denúncia que a títol personal va podar el conseller d’Economia, Jaume Giró, contra Sánchez-Camacho i Villarejo per fer-lo espiar quan, a més, no tenia cap càrrec polític i era el director general adjunt de CaixaBanc. En la conversa, del 2012 i ara difosa entre la política i el comissari, aquesta li insisteix que sobretot vigilin Giró. El conseller va afirmar que els fets són molt greus i no es pot investigar cap persona per les seves idees.