Junts ha avisat que el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la resta d'eurodiputats exiliats, Toni Comín i Clara Ponsatí, "tornaran com a ciutadans lliures més aviat que tard".

Així s'ha expressat la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, en una roda de premsa des de la Cambra celebrada aquest dimarts després de reivindicar la "victòria judicial, una més" que va suposar la decisió que va prendre ahir la Cort d'Apel·lació de Sàsser de suspendre provisionalment el procés d'extradició.

 

"Els exiliats són ciutadans lliures a tot Europa excepte a Espanya. La justícia europea aplica la neutralitat i l'Estat de dret i els tribunals espanyols no", ha dit. "Llarena va de derrota en derrota des de fa quatre anys. És un ridícul internacional. Ens preguntem si l'Estat vol ser arrossegat pels fracassos de Llarena", ha afegit tot demanant que es deixi d'utilitzar el poder judicial per assolir els seus objectius polítics.

I, en aquest sentit, Sales ha llançat un clar avís: "No aconseguiran que Puigdemont torni emmanillat. Puigdemont i la resta d'exiliats tornaran com a ciutadans lliures més aviat que tard".

Sales també s'ha mostrat satisfeta pel fet que al Debat de Política General celebrat la setmana passada s'aprovés la proposta que constatava que "aquesta és la legislatura del 52% en la qual hem d'avançar cap a la República catalana"

Rodalies

Per altra banda, Sales ha carregat contra l'Estat per la situació de Rodalies, i ha apuntat que és "un exemple claríssim del menyspreu de l'Estat als ciutadans de Catalunya". En aquest sentit, ha recordat que des del 1975, l'Estat no ha allargat ni un quilòmetre les línies de Rodalies i que només s'ha executat el 15% de la inversió prevista de 4.000 milions d'euros.

huelga trenes rodalies Carlos Baglietto

Tren buit de Rodalies / Foto: Carlos Baglietto

També ha animat a comparar la gestió que fa la Generalitat dels Ferrocarrils amb la de l'Estat amb Rodalies, i ha confirmat que el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, situarà el traspàs de la gestió del servei com una de les seves prioritats per aquesta legislatura.

Qui també ha demanat el traspàs de Rodalies han estat la CUP i els comuns. El diputat cupaire Xavier Pellicer ha culpat l'"infrafinançament" de l'Estat de la vaga actual i ha avisat a la Generalitat que no toleraran la privatització del servei si finalment passa a les seves mans la gestió.

Per la seva banda, el diputat dels comuns David Cid ha emplaçat el Govern a negociar amb la Moncloa el traspàs de la gestió i a apostar per la "mobilitat sostenible" en lloc de fer-ho per projectes com el de l'ampliació de l'aeroport del Prat.

 

Imatge principal: la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales / Foto: ACN