El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) rellevarà el 27 d'abril els directors de TV3 i de Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, i els caps d’informatius dels dos mitjans públics, David Bassa (TV3) i Francesc Cano (Catalunya Ràdio), segons han confirmat fonts del Govern i dels partits implicats en les negociacions. Hi ha una majoria en favor d’aquesta decisió, composta pels consellers del PSC (Lluís Garriga, Gemma Ribas i Carme Figueras) i de Junts (Àngels Ponsa, vicepresidenta, i Pep Riera). Interinament, doncs, la direcció de TV3 passarà a Sigfrid Gras, el número dos de Sanchis, i la de Catalunya Ràdio, a Jordi Borda, número dos de Gordillo. Les direccions d’informatius quedaran a càrrec d’algú de l’actual equip. Els dos consellers restants, nomenats a instàncies d’Esquerra Republicana, Rosa Romà —presidenta del Consell— i Lluís Noguera, han donat suport a la mesura, que es va negociar durant tot aquest dijous, després de guanyar uns dies de marge, atès que Junts i el PSC volien executar el relleu aquest mateix divendres. ERC va fer valer en part el seu criteri de fer els canvis un cop definit i convocat el procediment públic pel qual s’han de proveir aquests dos càrrecs i no abans, i també perquè els republicans volien marge per retocar l’organigrama de càrrecs, una “segona capa” dels acords.

Fins ara, els tres partits havien anat del bracet, tant pel que fa a la tria dels noms pel Consell de la CCMA com per acordar el document Els reptes dels mitjans de comunicació públics de la CCMA, que recull les línies estratègiques del nou mandat. L’actual estira i arronsa entre els partits dura fa setmanes —les negociacions van seguir fins dijous al vespre, a contrarrellotge—. La urgència de Junts i PSC ha topat amb la resistència dels republicans, que volien pactar també la provisió dels càrrecs de director dels mitjans de la Corporació, que s’ha de fer per un “procediment públic” del que encara cal determinar-ne les condicions, el procés i el tribunal que ho decidirà. Dins del Consell s’ha mantingut un torcebraç silenciós carregat d’argúcies reglamentàries mentre els aparells dels partits maniobraven. Finalment, hi ha hagut acord.

Geometria variable

La renovació de la Corporació, amb el mandat caducat feia anys, va desbloquejar els nomenaments d'altres organismes que requereixen majories qualificades al Parlament. Cal enquadrar la situació en la manca d'entesa política entre els dos socis del Govern i els acords a que Junts i el PSC han arribat per governar la Diputació de Barcelona, on els dos socis s’avenen molt bé. Aquests acords han descobert als de Puigdemont que també poden pactar amb els socialistes, que la política de geometria variable no era exclusiva d’Esquerra i que no estan confinats a pactar només amb ERC. Ho recordava la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en una entrevista recent.

L’entesa a la Diputació de Barcelona ha facilitat el repartiment de càrrecs a la Xarxa Audiovisual Local (XAL), l'ens de la Diputació que articula les ràdios i televisions de proximitat. El nou conseller delegat és Marc Melillas, fins ara director d’estratègia de la XAL, on hi treballa des del 1999. Melillas relleva Lluís Garriga, que va passar fa tres setmanes al consell de la CCMA. El PSC va retirar el seu candidat inicial a aquest càrrec, Enric Hernández, exdirector d’El Periódico de Catalunya i d’informació de RTVE. En virtut del mateix acord polític, el nou gerent de la XAL és Antoni Molons, que entre el 2011 i el 2018 ha ocupat diversos càrrecs relacionats amb Comunicació al Govern.

A l’Agència Catalana de Notícies (ACN), en canvi, els representants nomenats pels dos partits del Govern al consell d’administració han decidit aquest dijous rellevar-ne el director, Marc Colomer. El nou serà Iu Forn, columnista d’El Nacional. A l’ACN, Esquerra s’estimava més renovar primer el consell perquè respongués a les actuals majories del Govern. El consell que ha decidit el nomenament de Forn respon a l’època en què Junts era el partit sènior de la coalició, mentre que en el futur Consell, ERC hi tindrà la majoria i el PSC un representant.