Acabat el debat de política general, els grups han registrat les propostes de resolució que es votaran el divendres al Parlament. Tots els grups de l'oposició han criticat la "manca de rumb" del Govern i des de Junts han demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que rectifiqui o convoqui eleccions anticipades. Si l'any passat, pocs dies abans de desembocar en la ruptura de l'executiu, els juntaires reclamaven una qüestió de confiança al republicà, ara traslladen aquesta "manca de confiança" en el Govern a la proposta de resolució i la cambra s'hi haurà de pronunciar. També n'ha presentat una similar el PSC. De fet, ja el novembre passat la cambra catalana va votar una moció que certificava la "pèrdua de confiança de la majoria parlamentària que va permetre la investidura" d'Aragonès. Ara, els juntaires inclouen al text que el Parlament constati que "persisteix la manca de confiança d'una majoria parlamentària vers l'actual Govern", mentre que els socialistes plantegen "constatar que, un any després del trencament del Govern, persisteix, i fins i tot s'ha accentuat, la manca de confiança de la majoria de la cambra en el Govern".

"Feblesa, inestabilitat i manca de previsió"

Amb el títol de 'Sobre un Govern sense confiança ni suport parlamentari', Junts expressa en una proposta de resolució d'un únic punt que es constati la "persistència" de la "manca de confiança d'una majoria parlamentària" amb el Govern Aragonès i que aquesta genera "feblesa, inestabilitat i manca de previsió per fer front als reptes que té Catalunya". El text enllaça amb la intervenció que ha fet aquest dimecres el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, on ha exigit a l'executiu un "cop de timó" perquè "només així pot tenir sentit esgotar la legislatura". "Catalunya no es mereix aquesta agonia", ha arribat a afirmar Batet. En aquesta línia, s'ha referit al Govern com un òrgan "adormit, sense força, que no lidera i que està desconnectat de la realitat i la societat".

 

"En detriment de l'estabilitat que necessita Catalunya"

Per la seva banda, el PSC ha presentat una proposta de resolució sobre "la gestió del Govern de la Generalitat" on manifesta en termes molt similars als de Junts la "manca de confiança" amb el Govern: "Aquesta manca de suport parlamentari, sumada a la inexistència de rumb i a la desorientació a l'hora de fixar prioritats de país que demostra l'executiu que presideix Pere Aragonès, va en detriment de l'estabilitat que necessita Catalunya en un moment de profunds canvis de fons que plantegen grans reptes de futur que també requereixen altes dosis d'autoexigència dels governants".

 

Els comuns critiquen la "manca de lideratge i iniciativa" del Govern

No es tracta de les úniques propostes de resolució crítiques amb el Govern. Els comuns n'han registrat una sobre "el rumb" de l'executiu, on plantegen sotmetre a votació que el Parlament constata "la manca de lideratge i d'iniciativa legislativa i política" del Govern, apuntant que només han pogut aprovar dues lleis durant l'any 2023. Tanmateix, els reclamen dur "en temps i forma" un projecte de pressupost per al 2024, alhora que els retreuen "la manca de capacitat per complir i executar" els comptes de 2023. El grup encapçalat per Jéssica Albiach també posa al damunt de la taula "la manca d'ambició en l'exercici de l'autogovern" de l'executiu.

 

Els grups, que han pogut registrar les propostes de resolució fins a un quart de set de la tarda d'aquest dimecres, podien presentar-ne un màxim de 20 amb tres punts cadascuna. El dijous, la Mesa es reunirà per admetre-les a tràmit i hi haurà un termini fins a les cinc de la tarda per presentar esmenes transaccionals, és a dir, un marge perquè els grups puguin acabar acordant alguna proposta conjunta. El divendres acabarà el debat de política general amb intervencions sobre aquestes propostes i la seva votació. De fet, es votarà punt per punt d'aquestes iniciatives parlamentàries.