Junts per Catalunya ha de "resoldre els seus dubtes amb la màxima celeritat". Avui, de forma inèdita, el president Pere Aragonès ha volgut tornar a agafar la paraula al debat de política general del Parlament de Catalunya. Ho ha fet en el moment de màxima tensió entre ERC i Junts al Palau de la Generalitat. El dirigent republicà ha irromput en el debat per a reclamar als juntaires que prenguin una decisió immediata sobre la seva continuïtat o no a l'executiu. I ha deixat clar que vol continuar governant, sigui amb l'actual fórmula o en solitari. Els consellers Jaume Giró, Victòria Alsina i Violant Cervera, de Junts, han aplaudit el discurs del president.

Aquestes paraules arriben després de la maratoniana executiva de Junts per Catalunya aquest dijous. La direcció va decidir que, malgrat el cessament de Jordi Puigneró com a vicepresident, encara no sortia del Govern. La formació consultarà a la militància sobre si ha de continuar o no a l'executiu els dies 6 i 7 d'octubre. Això no obstant, va decidir també proposar a ERC de nou l'exigència de complir els acords pendents i la restitució de Puigneró. Li dona com a termini fins diumenge per donar una resposta. A canvi, Junts renunciarà la qüestió de confiança.

El president de la Generalitat ha agafat breument la paraula perquè ha dit que sempre “dona la cara”, especialment “en moments complexos”, i avui tocava fer-ho. Aragonès ha assenyalat com va centrar la seva compareixença de dimarts a parlar dels problemes econòmics, socials i nacionals, en donar “respostes a la ciutadania”, i ha lamentat que només hi hagi hagut  “dubtes i soroll” i una proposta de qüestió de confiança de Junts “que va derivar en una pèrdua de confiança en el vicepresident”.

Fetes aquestes explicacions, el cap del Govern ha defensat que “defensem unes institucions centrades al 100% en els problemes de la ciutadania i en donar resposta als problemes urgents i als problemes estructurals”. I s’ha dirigit directament a Junts: “És urgent i necessari que els dubtes es resolguin amb la màxima celeritat. Tothom ha de prendre decisions amb màxima celeritat”. En aquest punt, ha deixat clar que la seva “aposta” i “prioritat” és mantenir l’actual coalició de govern, però que sobretot ho és “continuar servint a la ciutadania amb un govern compactat i centrat en donar resposta als problemes”.

ERC votarà les resolucions de Junts

L'esquerda és evident. Fins al punt que els grups independentistes no han estat capaços de transaccionar cap proposta de resolució en l'eix nacional en el debat de política general que culmina avui al Parlament de Catalunya. No obstant això, els republicans asseguren que volen convertir el ple en una "oportunitat política" i votaran a favor de les propostes de resolució que ha presentat Junts per Catalunya en solitari. Els juntaires presentat fins a quatre al voltant del dret a l'autodeterminació i el conflicte polític amb l'Estat.