El primer que ha volgut fer Junts per Catalunya ha estat expressar “tot el suport” a Jordi Puigneró després de ser cessat com a vicepresident del Govern, que avui ja no s'ha assegut al banc de l'executiu. Ha estat justament el detonant de l’última crisi del Govern, que ha tensat les cordes al límit. Després que el president Pere Aragonès els hagi instat aquest mateix matí a “prendre decisions amb la màxima celeritat”, els juntaires han assegurat que hi ha marge per a “arreglar-ho”. Ara bé, cal complir els acords de l'executiu. El president del grup parlamentari, Albert Batet, ha assenyalat que aquest mateix divendres els faran arribar una proposta “amb concrecions, garanties i terminis” de compliment per a resoldre la crisi generada. Les seves exigències són tres: coordinació a Madrid, fiscalitzar la taula de diàleg i una nova direcció estratègica.

Aquestes paraules arriben després de la maratoniana executiva de Junts per Catalunya aquest dijous. La direcció va decidir que, malgrat el cessament de Jordi Puigneró com a vicepresident, encara no sortia del Govern. La formació consultarà a la militància sobre si ha de continuar o no a l'executiu els dies 6 i 7 d'octubre. Això no obstant, va decidir també proposar a ERC de nou l'exigència de complir els acords pendents i la restitució de Puigneró. Li dona com a termini fins diumenge per donar una resposta. A canvi, Junts renunciarà la qüestió de confiança.

Avui, des de la tribuna d'oradors del Parlament, Junts ha volgut fer una declaració de principis. “Tenim un compromís sòlid de treballar per defensar els principis pels quals ens van votar. Tenim l’obligació de complir amb l’encàrrec que ens va fer la ciutadania i el deure de complir un mandat del 52% que va demanar-nos avançar cap a la independència”, ha assegurat Albert Batet després de la intervenció del president Aragonès. I li ha respost: “La millor garantia d’estabilitat, de respectar les institucions i de respectar la democràcia és complir els acords”. El dirigent juntaire ha recordat que demà es compleixen cinc anys del referèndum de l’1-O i ha instat a “empeltar-nos” de l’esperit d’aquell dia.

Fetes totes aquestes reflexions, Albert Batet ha interpel·lat Aragonès: “President, encara som a temps d’arreglar-ho. Hi tenim tota la voluntat. Per nosaltres no quedarà”. I ha assenyalat que avui faran arribar una proposta per a complir l’acord de govern i al mateix temps superar la crisi de l’executiu. “Davant dels problemes, solucions”, ha reblat.

 

El missatge d'Aragonès

Junts per Catalunya ha de "resoldre els seus dubtes amb la màxima celeritat". Avui, de forma inèdita, el president Pere Aragonès ha volgut tornar a agafar la paraula al debat de política general del Parlament de Catalunya. Ho ha fet en el moment de màxima tensió entre ERC i Junts al Palau de la Generalitat. El dirigent republicà ha irromput en el debat per a reclamar als juntaires que prenguin una decisió immediata sobre la seva continuïtat o no a l'executiu. I ha deixat clar que vol continuar governant, sigui amb l'actual fórmula o en solitari.