Moviment de Junts. La formació independentista ha presentat aquest dimecres una proposta per modificar la llei i forçar d'aquesta manera el "cessament immediat" en totes les seves funcions dels membres del Consell General del Poder Judicial. La iniciativa té per objectiu superar el bloqueig del Partit Popular, que evita contínuament la renovació d'un CGPJ caducat des de fa més de cinc anys. La setmana passada, el portaveu de la formació conservadora, Borja Sémper, ja va advertir que només permetrien renovar l'òrgan judicial si el PSOE acceptava reformar la llei del Poder Judicial, imposant així la seva voluntat perquè "no es refien un pèl" del govern de Pedro Sánchez.

La proposta de Junts pretén ser un mecanisme "per protegir els drets fonamentals i les llibertats dels catalans de la connivència entre la dreta espanyola, que fa anys que ens persegueix, i aquella part del poder judicial que s'hi identifica i actua de part al servei d'una ideologia demofòbica". Així, renovar el CGPJ, un òrgan que compta "amb una majoria al servei de l'obsessió de la dreta espanyola contra l'independentisme i que dona veu i capacitat al poder judicial per continuar perseguint, coartant, judicialitzant i empresonant opositors polítics", és, segons Junts, una tasca ineludible. "I, fent això, contribuïm al fet que Catalunya, que és la raó i la finalitat de tota la nostra acció política, pugui continuar avançant en la llibertat i la independència", defensa la formació, en un comunicat.

En l'exposició de motius de la proposició de llei orgànica, Junts assenyala que l'actual bloqueig en la renovació de diversos òrgans constitucionals ha de ser afrontat amb responsabilitat democràtica i respecte a l'estat de dret com a principi constitucional fonamental. Per això lamenten la "instrumentalització política" del Poder Judicial i del seu òrgan de govern, que ha servit perquè la dreta espanyola pugui "perpetuar l'actual relació de poder al si de l'òrgan i també per donar curs a un activisme polític indegut". "D'acord amb això, per desincentivar el manteniment del bloqueig a la renovació i forçar la sortida de la situació d'extraordinària interinitat en què es troba el Consell General del Poder Judicial, cal preveure el cessament immediat en totes les funcions de tots els membres si el dia de la sessió constitutiva del nou Consell General del Poder Judicial alguna de les cambres no hagués procedit encara a l'elecció dels vocals", continua el text.

El president del CGPJ ataca Nogueras

El moviment arriba precisament el mateix dia que el president del CGPJ, Vicente Guilarte, ha amenaçat Míriam Nogueras amb la “presa de mesures” per part de la institució contra “l’assenyalament” de la líder de Junts a Madrid contra els jutges espanyols. La diputada juntaire va referir-se a personalitats com el jutge del judici del procés, Manuel Marchena; el coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena; el tinent-coronel Diego Pérez de los Cobos i el jutge Francisco Pérez de los Cobos; l’expresidenta de la sala penal de l’Audiència Nacional Concepción Espejel; l’expresident del CGPJ Carlos Lesmes; el jutge d’instrucció del judici del procés, Pablo Llarena, i la instructora del cas de Sandro Rosell, Carmen Lamela, com a “personatges obscurs i indecents”. En el seu discurs, Míriam Nogueras va criticar que els “còmplices de la politització de la policia i de la justícia espanyola” serien “cessats i jutjats immediatament” en un “país normalitzat democràticament”.