Junts per la República, integrada per diputats i persones independents de JxCAT i adherida al moviment polític Crida Nacional per la República ha demanat un aclariment sobre la consulta de la Crida per determinar quin ha de ser el seu paper en les eleccions espanyoles del proper 28 d'abril. 

El col·lectiu ha anunciat en un comunicat que consideren que "la doble pregunta plantejada és pertinent, atesa la transcendència de la situació política" però reclamen un aclariment en la segona "abans de posicionar-nos-hi favorablement".

En concret, demanen que el Govern de la Crida aclareixi que una possible confluència més limitada només podria ser tinguda en consideració "si es recupera l'esperit unitari, transversal i apartidista que portar a la victòria electoral de la candidatura del president Carles Puigdemont el 21-D"

La Consulta de la Crida estarà oberta fins al dimarts 5 de març i pregunta als seus socis, fundadors i adherits si la formació ha de promoure "una candidatura tan unitària com sigui possible" i, de ser així, si creuen que s'hi haurien de participar.

La primera pregunta qüestiona si la Crida Nacional "ha de promoure una candidatura tan unitària com sigui possible de cara al 28 d’abril entre formacions independentistes i sobiranistes partidàries del dret a l’autodeterminació?" i la segona "si altres organitzacions polítiques acceptessin la confluència electoral, veuries bé que la Crida participés com a tal en les eleccions del 28 d’abril?".

Direcció provisional

Avui, el Consell Nacional de Junts per la República s’ha reunit a Esplugues de Llobregat i ha aprovat obrir un procés constituent que finalitzi en la celebració d’una assemblea fundacional dins de l’any 2019. També  s’ha elegit una direcció provisional de 18 membres fins a que es formalitzi l'assemblea fundacional.

El Consell Nacional, presidit per Ferran Mascarell, ha triat Araceli Esquerra com a presidenta, Agustí Colomines com a secretari general i quatre secretaries a càrrec de Maria do Carmo Marques-Pinto, Isabel Ferrer, Quim Jubert i Ricard Domingo.