RodaPremsa_JPS10-dins

El candidat a presidir la Generalitat de Junts per Sí és Artur Mas. Així ho van acordar CDC i ERC amb les entitats sobiranistes i així es manté ara. Aquest és el missatge que JxSí ha volgut enviar a les CUP, després que els deu diputats que lidera Antonio Baños han condicionat el seu suport al Parlament al fet que Mas no sigui el presidenciable.

JxSí ja ha organitzat una comissió negociadora amb tres representants de les parts que l'integren (CDC, Òmnium, ERC i ANC). Aquest comitè serà l'encarregat de negociar "amb la màxima discreció" amb la CUP la possibilitat de bastir un govern i aclarir el full de ruta sobiranista que s'ha de tramitar al Parlament.

La consigna als integrants de JxSí i a les seves cares més visibles és "no sortir en tromba" contra la resistència de la CUP contraris a investir Mas com a president.

Investir Artur Mas “és la proposta i la tirarem endavant”, ha assegurat Raül Romeva en la compareixença al Born Centre Cultural. L'acompanyaven el mateix Mas i Oriol Junqueras, així com d'altres membres de la candidatura, entre els quals els caps de llista per Lleida, Girona i Tarragona. Ho ha dit després que el Mas fos interpel·lat respecte d'això.

El líder de CDC ha afegit que ara l’objectiu és tirar endavant el procés i que la resta d'afers que puguin sorgir mai seran tan prioritaris.

De fet, aquestes paraules del president han donat peu que s'interpretés com un senyal que està disposat a fer un pas enrere.

Però no. CDC no està disposada a renunciar al seu candidat. Artur Mas és qui ha liderat aquest procés des de les files nacionalistes, fins al punt de ser objecte d’una querella per part de l’Estat, i el seu partit no té cap intenció de fer-se enrere en la proposta amb què ha concorregut als comicis.

Tampoc ERC té intenció de desdir-se del seu acord. Així ho asseguren els seus responsables i així ho ha manifestat públicament el portaveu, Sergi Sabrià, a mig matí, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiva republicana.

Mas no pot ser investit president només amb els 62 diputats de JxSí, atès que les formacions contràries al procés sumen 63 escons. Això vol dir que no n’hi ha prou amb l’abstenció dels 10 diputats de les CUP per garantir la designació. Cal que almenys dos diputats cupaires hi votin a favor.

JxSí és conscient de la dificultat que representa negociar amb les CUP, però també de la pressió que recaurà sobre la formació d’esquerra anticapitalista i independentista. L’objectiu és que el procés continuï endavant. “Tenim un gran tema que ha justificat aquestes eleccions, la resta és a més a més”, ha assegurat Mas.

Amb informació de Quico Sallés